După ce s-au retras din acordul cu Iranul, spre supărarea aliaţilor europeni, Statele Unite iau în calcul repoziţionarea în estul continentului. Un posibil efect - în România. Componentele scutului antirachetă regional, instalate la Deveselu, ar putea fi întărite. Iar acordul dintre România şi Statele Unite privind găzduirea acestor elemente ar putea fi renegociat pentru a permite americanilor să instaleze şi arme de apărare antiaeriană pe rază foarte scurtă.
Americanii și-ar dori ca la Deveselu să fie existe și sisteme de apărare antiaeriană. Afirmația a fost făcută de șeful Agenției de apărare antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves, care a declarat pentru publicația americană InsideDefense că este posibil să fie renegociat acordul dintre SUA și România în privința bazei militare de la Deveselu.
Dacă se va întâmpla acest lucru, la Deveselu vor fi instalate radare militare și un sistem SeaRAM, folosit pentru apărarea împotriva rachetelor antinavă și împotriva avioanelor sau dronelor inamice.
Ar fi fost făcute deja studii de fezabilitate în acest sens și se așteaptă finanțare pentru realizarea unui al doilea studiu.
Acordul dintre România și SUA privind amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu a fost semnat în 2011, iar din mai 2016, scutul este operațional.