Kelemen Hunor spune că UDMR consideră că amplasarea ilegală a unor cruci în cimitirul militar de la Valea Uzului este inadmisibilă, adăugând că sprijină Primăria Sânmartin în restabilirea ordinii de drept. Duminică, primarul Sandor Birtalan a declarat că vor fi luate măsurile legale necesare, după ce au fost puse cruci de lemn în locul celor de beton, potrivit hirado.hu.
Liderul UDMR a declarat că „naționaliștii extremi, șovini” români s-au dus în cimitirul militar din Valea Uzului pentru a „profana din nou cimitirul și memoria militarilor ale căror rămășițe se află acolo”.
Hunor a mai explicat că o hotărâre judecătorească definitivă a constatat că în 2019 toate crucile de beton au fost amplasate în cimitir în mod ilegal, fără a exista o autorizație în acest sens.
De asemenea, tot el a mai adăugat că Primăria Sânmartin a rezolvat deja o dată, pe cale legală, situația cimitirului militar și se pregătește să facă același lucru și de această dată.
„UDMR va acorda tot sprijinul său autorităților locale și va face tot posibilul pentru ca cei care calcă în picioare demnitatea comunității maghiare din România să fie pedepsiți.
Totodată, potrivit hirado.hu, primarul comunei, Sandor Birtalan, a explicat, duminică, că vor fi luate toate măsurile legale necesare și că vor depune plângere pentru încălcarea regulamentului cimitirelor din councă.
Birtalan a mai declarat pentru agenția ungară de presă MTI că „este greu de crezut că în secolul al XXI-lea se poate întâmpla așa ceva.
„Vreau să am încredere în puterea legii. Ultimii 3,5 – 4 ani au dovedit că legea poate fi aplicată. Credem în reconciliere şi în convieţuire”, a mai spus primarul.
Membrii mai multor asociații românești din întreaga țară au amplasat 150 de cruci de lemn în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului
Membrii mai multor asociaţii româneşti din întreaga ţară au amplasat sâmbătă 150 de cruci de lemn în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, în memoria eroilor români. Parcela românească din cimitir, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmăneşti, a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei, iar crucile din beton înlăturate la sfârșitul lunii trecute.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a arătat revoltat de acțiunea asociațiilor românești, spunând că pe locul unde au fost amplasate crucile de lemn sunt înmormântați soldați maghiari. El a promite că și crucile de lemn vor fi scoase.
Iniţiatorul acţiunii, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a declarat presei că aceste cruci au fost amplasate pentru a cinsti memoria eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial.
„Considerăm că fiecare zi şi fiecare ceas care a trecut de o săptămână încoace, de când s-au demolat crucile din beton puse de primăria Dărmăneşti în 2019, constituie un sacrilegiu şi o ofensă a adus în memoriei ostaşilor Armatei Române. De aceea, ne-am hotărât ca astăzi (sâmbătă - n.red.) să punem în locul celor 50 de cruci din beton, 150 de cruci din lemn. Le înfigem direct în pământul sfânt al ţării pentru ca memoria şi sângele eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial să fie respectate aşa cum se cuvine”, a declarat Mihai Tîrnoveanu.
El a susţinut că acţiunea de sâmbătă este una legitimă şi a precizat că va solicita, ulterior, avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
El a mai menţionat că dacă se va contesta în instanţă amplasarea acestor cruci şi ele vor fi înlăturate, a doua zi vor fi amplasate din nou.
Editor : Bianca Chirilă