Doi foşti responsabili de la firma Spanghero şi doi traderi olandezi au fost trimişi luni în judecată la Paris, fiind acuzaţi că au vândut carne de cal etichetată drept carne de vită, la şase ani de la producerea faptelor, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Scandalul cărnii de cal s-a declanşat la începutul anului 2013, când s-a descoperit că o întreprindere din sudul Franţei, Spanghero, a vândut carne de cal, provenind mai ales din România, drept carne de vită. Carnea era folosită apoi la pregătirea a milioane de preparate culinare de către companii importante, preparate care au fost vândute în întreaga Europă.
Cei patru acuzaţi, doi foşti responsabili ai Spanghero, Jacques Poujol şi Patrice Monguillon, alături de doi traderi olandezi, Jan Fasen şi Hendricus Windmeijer, sunt urmăriţi în justiţie pentru escrocherie în formă organizată, fals şi uz de fals şi înşelăciune în vânzarea unui produs.
Inculpaţii sunt bănuiţi că au fraudat societatea Tavola din Luxemburg, căreia i-au vândut peste 500 de tone de carne etichetată în mod fals ca fiind carne de vită. Procurorii susţin că societatea Spanghero ştia că a cumpărat carne de cal, însă i-a schimbat eticheta în cursul ambalării.
Audierile în acest dosar sunt programate să se încheie în data de 13 februarie. Printre părţile civile care s-au constituit în acest dosar se regăsesc în special mărcile de produse congelate Findus şi Picard, societatea Tavola şi grupul de distribuţie Carrefour, precum şi mai multe asociaţii pentru protecţia consumatorilor.
Acest scandal alimentar european, declanşat în februarie 2013 în Marea Britanie şi Irlanda, a pus în evidenţă anumite acţiuni ale industriei agroalimentare şi opacitatea circuitelor sale de aprovizionare, afectând încrederea consumatorilor europeni şi punând presiuni asupra Guvernelor pentru a explica deficienţele sistemelor de control.