Acuzații grave la un spital Covid din județul Brașov. Familiile unor persoane decedate îi acuză pe unii angajați că ar avea înţelegeri cu o firmă de pompe funebre. Conducerea spitalului a deschis o anchetă.
Cum obligați ca familiile să cumpere zinc?
Asistentă: Protocolul.
De când și până unde?
Asistentă: De când este Covid.
Da? Numai la dumneavoastră?
Asistentă: Nu știu. Deci vreți să scoatem protocolul să-l citiți?
Da, chiar vreau.
Această conversație a fost surprinsă cu ajutorul unei camere ascunse.
Angajații spitalului susțin că este nevoie de un sicriu de zinc în cazul pacienților care mor de Covid. Iar asistentele ar recomanda aparținătorilor o anumită firmă de pompe funebre.
Când asistentele au constatat că o familie a venit cu o altă firmă de pompe funebre, nu cea indicată de ele, a ieşit un adevărat scandal.
Tata e mort pe masă și ne batem pe morți aici.
Asistentă: Nu ne batem.
Îi vindeți înseamnă.
Roxana Petcu, cea care a făcut publice imaginile a explicat care a fost motivul scandalului: "Era un sicriu simplu de brad, fără zinc în el, pentru că nu așa prevede protocolul. Când am ajuns acolo, au ieșit doamnele asistente la ușă și i-au zis soțului meu. L-au confundat pe soțul meu cu domnul Levente. La fiecare caz pe care asistentele îl dau, oferă un comision".
Fiica unei alte paciente răpuse de coronavirus spune că a trecut printr-o experiență similară, când mama ei a decedat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov.
Roxana Toma, fiica unei paciente decedate: "Am fost anunțată la telefon că mama mea a murit. Mi-au zis ca trebuie să vin să o iau cât mai repede de acolo, pentru că ei nu au condiții să o țină și am primit un bilețel pe care era un număr de telefon și asistentele mi-au zis că domnul acela este specializat pe Covid și că ar putea să mă ajute".
De cealaltă parte, proprietarul firmei de pompe funebre neagă orice nereguli.
Levente Badu, proprietar al unei firme de pompe funebre: "Nu este nimic adevărat. Totul este o calomnie, o minciună."
Cadrele medicale spun la rândul lor că nu s-au gândit să favorizeze o firmă de pompe funebre, ci doar să ajute familiile îndurerate.
În urma acuzațiilor apărute în mediul online, conducerea spitalului a precizat că a fost deschisă o anchetă disciplinară în interiorul unității medicale.
Protocolul Covid prevede că pacienții care își pierd viața în lupta cu boala provocată de noul coronavirus trebuie înhumați în condiții speciale: în sac ermetic și sicriu obișnuit, dar închis. Prețul unui sicriu de zinc pornește de la 1.000 de lei, de peste două ori mai mult decât unul obișnuit, din lemn de brad.
Editor : Georgiana Marina