Galerie Foto Satul de pescari transformat în „Hawaii de Danemarca”. Oamenii au renunțat la viața de oraș și s-au mutat la malul mării

Data actualizării: Data publicării:
Denmark, Jutland, Exterior
Denmark, Jutland, Klitmoller, windsurfing capital of Denmark, houses in dunes

„Cold Hawaii” este porecla unui oraș vibrant din nord-vestul Danemarcei, unde iubitorii de surf merg pentru distracție și peisaje superbe. Puțini știu că locul s-a transformat dintr-un sat de pescari. În orașul Klitmoller, turismul este acum în plină expansiune, iar unii oameni s-au mutat definitiv aici, potrivit BBC. Peisajul este de poveste, iar casele din Klitmoller sunt așezate printre dune de nisip.

O vizită în orașul Klitmoller din nord-vestul Danemarcei a schimbat viața celor care trăiau în Copenhaga. Potrivit BBC, mulți orășeni au renunțat la stilul de viață solicitant și și-au cumpărat o casă pe malul mării. Cei mai mulți dintre aceștia au părăsit zgârie-norii și traficul pentru a a face surf în acest oraș.

sursa foto: Getty Images
sursa foto: Getty Images

sursa foto: Getty Images

Coasta de nord-vest a Danemarcei este acum plină de magazine, brutării autentice și are chiar și un spațiu de muncă. Tot mai mulți tineri sud-africani, brazilieni, australieni și germani s-au mutat aici după pandemia de COVID-19 pentru a lucra de la distanță. Unii au venit aici pentru a-și crește copiii. Există medici și avocați, precum și un celebru artist danez care a locuit în Berlin, Jeppe Hein, care acum face voluntariat în școlile locale, învățând copiii cum să își picteze propria respirație.

„Ești forțat să încetinești. Nu există prea multe aici, așa că dacă vrei artă, o faci singur. Dacă vrei clătite, le faci singur”, a spus artistul pentru BBC.

„De asemenea, m-am îndrăgostit de Cold Hawaii toamna trecută, în ciuda faptului că am fost târât cu fața înainte prin valuri uriașe într-unul dintre cele 31 de locuri faimoase pentru surfing de-a lungul unui recif făcut din cremene și cretă rezistentă. Vânturile biciuitoare din nord-est și sud se întâlnesc la creasta valurilor, formând valuri pe tot parcursul anului pentru ceea ce mulți numesc cel mai bun surfing din Europa”, a mai povestit Jeppe Hein, potrivit aceleiași surse.

Cum s-a transformat radical satul de pescari

În 1980, soarta satului Klitmoller s-a schimbat. La începutul deceniului, un surfer german pe nume Christian Dach a dat întâmplător peste valurile sălbatice din Klitmoller. Și-a adus prietenii aici pentru a face surf, iar vestea despre valurile lungi de recif a început să se răspândească. Până în 1994, un documentar despre windsurfing descria zona "ca Hawaii, doar că mai rece", aducând surferi din întreaga lume. Orașul, alcătuit în cea mai mare parte din pescari în vârstă, nu era nici pe departe pregătit pentru avalanșa de oameni din prezent, care a adus satul la viață.

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu