Şase medici şi o asistentă de la Spitalul Timişoara, plasați sub control judiciar pentru luare de mită. Primarul Fritz anunță măsuri

Data actualizării: Data publicării:
euro în buzunarul unui medic
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Şase medici chirurgi şi o asistentă au fost plasaţi sub control judiciar în dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş fac cercetări pentru mai multe infracţiuni de luare de mită în formă continuată. Conform anchetatorilor, sunt anchetate 40 de cazuri de luare de mită. Edilul Dominic Fritz s-a declarat „siderat şi înfuriat”, după scandalul de luare de mită la Spitalul Municipal Timișoara.  El a anunţat că la internare, pacienţii vor semna o declaraţie în care se obligă să sesizeze orice încercare de a cere mită în spital.

ACTUALIZARE 10.50 „Sunt siderat și înfuriat. Aproape toți medicii din secția de chirurgie oncologică de la Spitalul Municipal sunt acuzați de procurori că au luat șpagă, în mod repetat, de la pacienți și familiile lor. Asta doar două luni după ce fostul șef al aceleiași secții a fost condamnat la 3 ani de închisoare (cu suspendare) tot pentru luare de mită. Deși au dreptul la prezumția de nevinovăție, dovezile prezentate de procurori în comunicat sunt copleșitoare. Este incalificabil să te folosești de suferința și disperarea oamenilor pentru a face un ban în plus. Orice caz de corupție în spitale este și o palmă dată tuturor medicilor și asistentelor care cu pasiune și dăruire fac bine oamenilor și salvează vieți”, a scris Dominic Fritz, joi pe Facebook.

Edilul a adăugat că ceea ce îi dă speranță este că „aceste practici nu mai rămân nedescoperite și nici nepedepsite”.

„Fiecare pacient al Spitalului Municipal semnează la internare o declarație în care se obligă să sesizeze orice încercare de a cere mită. Putem curăța corupția medicală, cu ajutorul procurorilor și medicilor de bună credință, dar mai ales al pacienților. Demnitatea și curajul lor de a nu mai accepta sistemul de mici atenții sunt arma noastră cea mai bună împotriva acestui cancer”, a mai spus Fritz.

Știrea inițială 

„În cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş se efectuează cercetări într-un dosar privind săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită în formă continuată (multiple acte materiale), prev. de art. 289 alin. 1 rap. la art. 35 alin. 1 C. pen. cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000, respectiv dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, fiind vizată, în principal, presupusa activitate infracţională a 6 medici chirurgi şi o asistentă medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara - Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie”, anunţă anchetatorii, potrivit News.ro.

Care sunt acuzaţiile procurorilor

Faţă de primul inculpat s-a reţinut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în perioada 15.04.2022 – 19.07.2024, în  exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 10 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 
Faţă de al doilea inculpat s-a reţinut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în perioada 19.04.2022 – 23.07.2024, în  exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Faţă de al treilea inculpat s-a reţinut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în perioada 23.05.2022 – 08.07.2024, în  exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Faţă de al patrulea inculpat s-a reţinut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în perioada 25.05.2022 – 18.06.2024, în  exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 7 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Faţă de al cincilea inculpat s-a reţinut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în perioada 15.04.2024 – 23.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în  exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 4 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Faţă de al şaselea inculpat s-a reţinut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în data de 29.05.2024, în  exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit de la aparţinătorul unei paciente un plic care conţinea suma de 100 lei, pacientă aflată sub tratament în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Faţă de al şaptelea inculpat s-a reţinut că aceasta, în calitate de asistentă în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în perioada 19.07.2022 – 16.07.2024,în  exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 6 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fără a fi îndreptăţită la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Medic prins în flagrant

În data de 28.08.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 6 inculpaţi, iar în urma audierilor efectuate de acesta, sprijinit de organele de cercetare penală, a fost dispusă luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei 7 inculpaţi.

Ofiţerii DGA au făcut 9 percheziţii în Timişoara, la Spitalul Municipal şi la locuinţele unor cadre medicale de la această instituţie sanitară. Un medic de la Secţia de Chirurgie Oncologică a Spitalului Municipal a fost ridicat în urma unui flagrant. Asupra lui au fost găsite sumele de 1.000 de euro şi de 1..200 de lei, bani pe care nu i-a putut justifica. Flagrantul a avut loc după ce medicul a încheiat un examen Papanicolau făcut unei paciente, el fiind specializat în ginecologie oncologică. În faţa procurorilor el ar fi susţinut, potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, că a primit banii de la o pacientă pentru a-i cumpăra acesteia medicamente şi diferite produse medicale în vederea unei viitoare intervenţii chirurgicale.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Selena Gomez, în clubul miliardarilor. Lucrează de la 9 ani, dar nu muzica și actoria au făcut-o atât de...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Alba-neagra cu cardul de energie. Se mai acordă ajutorul de căldură de 1.400 lei? Cine ia banii?
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...