Evaluarea riscului cardiovascularși renal în diabetul de tip 2 este un obiectiv central în practica diabetologilor din România, conform ghiduluide management al bolii aprobat, aprobat recent.
În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, din14 noiembrie, comunitatea medicală din România își propune să atragă atenția asupra importanței accesului la noi terapii în tratamentul diabetului și a rolului esențial alevaluării riscului cardiovascular și renal în rândul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 (DZ2). În România,aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, însă este important de menționat că această boală nu vine niciodată singură.
Primele organe care suferă sunt inima și rinichii, iar studiile ne arată că cele mai frecvente complicații asociate diabetului sunt boala cronică de rinichi și insuficiența cardiacă.
Până la 6 din 10 pacienți cu DZ2 pot dezvolta boala cronică de rinichi, care deseori este asociată și cu un risc cardiovascular foarte mare pentru acești pacienți.Asocierea dintre DZ2, insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi are cea mai mică rată de supraviețuire: aproximativ 3 ani.
Răspunsurile pacienților cu diabet tip 2 și ale celor care au o rudă cu această boală, din cadrul unei campanii publice de identificare a riscului cardiovascular, arată că 98% dintre aceste persoaneau un risc crescut sau foarte crescut să dezvolte probleme cardiace. Din 16.564 de teste efectuate pe platforma Ritmuldiabetului.ro, 12.235 din pacienți au risc foarte crescut de afecțiuni cardiovasculare.
Șansă la viață pentru pacienți:evaluarea din timp a inimii și rinichilor în diabetul de tip 2
În acest context, comunitatea medicală recomandă evaluarea completă a persoanei cu diabet zaharat tip 2 prin determinarea riscului cardiovascular și a gradului de afectare a funcțieirinichilor, potrivitghidului de management al diabetului zaharat.
„La ora actuală, trebuie să ne îndreptăm spre factorii de risc cardiovasculari, spre boala cardiovasculară, care este cauza principală de deces la persoanele cu diabet zaharat. Să ne orientăm spre prevalența crescută a bolii cronice de rinichi la persoanele cu diabet zaharat. Este important pe acestea să le prevenim, printr-un tratament corect. Acest ghid va duce, indiscutabil, la îmbunătățirea asistenței medicale, la creșterea calității actului medical, la creșterea duratei și calității vieții la persoanele cu diabet zaharat. Prin aplicarea ghidului, reușim să realizăm ceea ce ne dorim tot timpul, să dăm ani vieții și viață anilor persoanelor cu diabet zaharat”, a afirmat Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace și a bolii cronice de rinichi ar putea preveni degradarea rapidă a stării pacientului cu diabet zaharat tip 2, prin ținerea sub control a afecțiunilor inimii și rinichilor – întâlnite frecvent în rândul persoanelor cu diabet.
Prof. Dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, susține că „Din păcate, există o asociere între bolile cardiovasculare și bolile cronice de rinichi. Odatăapărute, se antrenează reciproc, se agravează,iarevoluțiași speranța de viață sunt foarte mult reduse. Sunt importante diagnosticul precoce al diabetului și toata intervenția adresată mai multor factori de risc. Există o medicație care, pe lângă controlul glicemic, pe lângă controlul tensional, pe lângă controlul greutății, are și proprietăți speciale de protecție a bolilor cardiovasculare și a bolilor renale”.
Însă cel mai important aspect, ne spun medicii, este să mergem periodic la controlul medical și să discutăm care sunt cele mai bune soluții pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Societatea joacă un rol important în prevenirea complicațiilor cardiovasculare și renale în diabetului zaharat tip 2, campaniile de conștientizare fiind astfel necesare.
Mai multe detalii pe editiadedimineata.ro