30 de tineri din Bârlad, județul Vaslui, au fost luați de ISU de la mare și duși la spital cu microbuzele, după ce mai mulți dintre ei s-au îmbolnăvit. Au participat alături de alte zeci de persoane la o petrecere de majorat, după care o fată a început să se simtă rău. Tatăl acesteia este angajat al Ambulanței Vaslui și a dus-o să-și facă testul pentru COVID-19. Fata nu a mai așteptat rezultatul, ci a plecat la Costinești cu prietenii. În patru zile - în care s-au plimbat, au fost la plajă și la terase - cei mai mulți dintre tineri s-au infectat cu noul coronavirus.
Totul a început în weekend, când fata unor angajați ai Ambulanței Vaslui a plecat împreună cu 29 de prieteni pe litoral să își serbeze majoratul. Chiar înainte de plecare părinții au decis totuși să-i facă un test pentru noul coronavirus, însă tânăra nu a mai așteptat rezultatul și a plecat cu trenul, cu prietenii, la Costinești. Abia luni a venit și rezultatul testului, care era pozitiv. Între timp, unii dintre tinerii din grup au început să aibă simptome.
Imediat au fost alertate autoritățile.
Întrucât riscul epidemiologic era prea mare să-i lase să se întoarcă tot cu trenul, reprezentanții ISU au decis să trimită un microbuz special care să-i aducă acasă.
Primii 17 au fost duși direct la Spitalul din Bârlad. 10 dintre aceștia au fost confirmați cu SARS-COV2.
DSP Vaslui a hotărât ca ceilalți 13 adolescenți din grup să nu mai fie internați la Spitalul din Bârlad alături de ceilalți cu are au fost la mare și asta pentru că nu au simptome specifice noul tip de coronavirus. Prin urmare, vor trebui să rămână în carantină la domiciliu.
Ultimii 13 tineri au fost preluați de microbuzul ISU miercuri, puțin după ora prânzului.
Pensiuni amendate
În Costinești tinerii au fost cazați în trei vile separate.
„Așa am considerat, împreună cu medicul epidemiolog al insituției, că este mai prudent să fie aduși pe grupuri, așa cum au fost ei cazați, să nu îi amestecăm”, a explicat Mihaela Vlada, director DSP Vaslui.
Culmea, o singură vilă din cele trei, cea în care au stat cei mai puțini, 8 la număr, respecta normele recomandate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Celelate două pensiuni au fost amendate cu câte 10.000 de lei fiecare.
„Am aplicat amenzi celor cu locațiile. Patronilor. Era o locație care nu era înregistrată la Autoritatea Națională de Turism”, a declarat Cristina Schipor - director DSP Constanța.
„În urma controalelor DSP observăm că locațiile respective nu aveau niciun fel de norme, nu îndeplineau niciun fel de condiții în ceea ce privește noile reguli”, a spus și George Niculescu, prefectul de Constanța.
Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare, dar este dificil de stabilit toți contacții direcți ai tinerilor. Au stat 4 zile pe litoral, iar unii dintre ei, care nu au avut simptome, au fost și la plajă.
Editare web: Luana Păvălucă