Zeci de pacienţi confirmaţi pozitiv aşteaptă la rând la Iaşi, în faţa Spitalului de Boli Infecţioase, pentru a fi evaluaţi de un medic specialist. Numărul mare de cazuri noi zilnice face ca acest flux să fie constant la poarta unităţii medicale. Autorităţile sanitare spun că încearcă să facă programări astfel încât numărul celor care vin pentru o evaluare, în acelaşi timp, să fie cât mai mic. Durata de aşteptare este de aproape 3 ore.
Bărbat: Ţi-a dat rezultatul şi ai venit direct aici, cu fişa. Şi stai în aşteptare, în stand by. Asta este! Câte trei, trei, trei, şi până vine prânzul şi noi stăm aici.
La poarta Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi sunt şi câte 30 de pacienţi care aşteaptă în acelaşi timp pentru a fi luaţi în evidenţă.
Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: Sunt pacienţi care tocmai au primit un rezultat pozitiv şi au venit pentru evaluare la Spitalul de Boli Infecţioase, astfel încât să fie consultaţi de un medic specialist, să li se prescrie tratamentul şi dacă nu este necesar să fie internaţi, să semneze o declaraţie pe propria răspundere că vor rămâne în izolare.
Cei mai mulţi se aşează la rând dimineaţă, la prima oră.
Bărbat: Opt cam, ora opt!
Reporter: Sunt vreo 3-4 ore de când staţi.
Bărbat: Da, se dă drumul la câte trei persoane şi durează 25 de minute, 30 de minute chiar să fii rezolvat. Dar aici sunt bătrâni, nu au unde să stea jos, un scaun ceva, nu-i nimic... Dacă vrei să fii internat aici, dar aici am înţeles că nu mai sunt locuri. Dacă nu, acasă, la domiciliu şi stăm acasă.
Bărbat: Douăzeci, treizeci de oameni, probabil toţi pozitivi într-un loc. Nu ştiu ce să vă spun. Mi se pare halucinant.
Bărbat: Dacă se făcea o programare era mult mai ok. Sau se dădeau nişte formulare, luaţi, completaţi-le şi apoi mergea mai uşor. Dar în momentul de faţă stăm, aşteptăm.
Autorităţile sanitare spun că încearcă să implementeze un sistem de programări, însă incidenţa numărului de cazuri este tot mai mare. Au prioritate la evaluare pacienţii critici, aduşi cu ambulanţa şi pacienţii cu forme uşoare sau medii, dar care prezintă simptome, şi apoi asimptomaticii.
Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: Îi rugăm pe cei care au mijloace de transport să ne anunţe că au mijloace de transport, şi îi planificăm să vină la anumite ore pentru a nu se crea acolo busculadă, iar cei care nu au posibilitatea unor mijloace de transport proprii vor fi aduşi cu ambulanţa.
În Iași sunt aproape 500 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, internați în spital. Aproape 1.200 sunt în izolare la domiciliu și încă 1.000 în carantină.
Reporter: Ligia Pricopi / Operator: Marian Anicule
Editor : Liviu Cojan