Valeriu Gheorghiță: Situația pandemiei se va înrăutăți în România. Vor fi peste 2.000 de cazuri zilnice în patru săptămâni

Data actualizării: Data publicării:
valeriu gheorghita la digi24
Valeriu Gheorghiță spune că valul patru al epidemiei de COVID înaintează mai repede în România decât se estima inițial Foto: captură video Digi24

Valul patru al pandemiei în România se propagă mai rapid decât se estima inițial, astfel că noile predicții ale specialiștilor arată că în patru săptămâni vor fi 2.000 de cazuri zilnic, față de 1.500 - 1.600 cât se prognoza la început. Acest bilanț nu va reprezenta, însă, vârful maxim al actualului val pandemic, a avertizat, duminică seara, la Digi24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România.

„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care noi ne aflăm în momentul de față: suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Practic, persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare”, a spus Valeriu Gheorghiță comentând pe marginea investigației Digi24 care a dezvăluit o rețea care furnizează certificate de vaccinare în fals. „Aș putea spune că acest risc este cu siguranță atât de mare, încât toate persoanele - mai ales din marile aglomerări urbane - care n-au niciun grad de imunitate se vor infecta în perioada lunilor următoare”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

„Este un lucru anticipat, este un lucru pe care îl cunoaștem deja”, a adăugat Gheorghiță. „La ce ne uităm acum este că în România, din păcate, vedem o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor, care este combinată cu o respectare foarte scăzută a măsurilor de prevenţie. Tocmai de aceea, NU ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră. Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta”, a arătat medicul militar.

Peste 2.000 de cazuri la jumătatea lui septembrie. Nu acesta va fi vârful

„Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial. Această estimare este pe următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care noi o putem face în momentul de faţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Ținând seama de faptul că avem un număr important de persoane care nu au niciun grad de imunitate, este foarte probabil ca numărul de cazuri să fie semnificativ mai crescut, chiar dacă în marile aglomerări urbane rata de imunitate este undeva la 60 la sută, dar tradus în cifre absolute înseamnă sute de mii de persoane care riscă în perioada următoare să se îmbolnăvească, a arătat medicul.

„În raportările săptămânale, peste 80 la sută din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate. De asemenea, dacă ne uităm la numărul de decese înregistrate, peste 97 la sută sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, nu la persoane care au o schemă completă de vaccinare. Aceasta este situația pe care o trăim în momentul de față. Dacă o negăm, dacă o ignorăm, asta nu înseamnă că nu ne vom lovi de această realitate mai devreme sau mai târziu”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Cum e situația acum față de anul trecut. Unde se văd beneficiile vaccinării

„Deci, în acest moment, pot să vă spun că m-am uitat la săptămâna corespondentă din anul 2020. Amplitudinea numărului de cazuri, media la 7 zile, este la circa 66 la sută din situația săptămânii în care ne aflăm acum din anul 2020, deci practic vorbim astăzi de o medie la 7 zile a cazurilor de circa 780 de cazuri pe zi, comparativ cu 1.170 cât erau raportate în săptămâna corespondentă din anul 2020. Erau mai multe anul trecut, când nu aveam vaccinare și este un beneficiu care se vede, practic. Dacă media la 7 zile a deceselor în momentul de față este 15, în aceeași săptămână a anului trecut era de circa 45. Deci, decesele în momentul de față ar fi cam la 33 la sută decât erau în săptămâna corespondentă a anului trecut. Categoric, avem beneficii vizibile, în condițiile în care rata vaccinării este undeva la 31 la sută din populația eligibilă rezidentă în România, cu vârstă mai mare de 12 ani”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Însă acest lucru nu este suficient pentru a limita nu creșterea numărului de cazuri, pentru că am văzut: cazurile au crescut și în țările în care rata de vaccinare a fost foarte crescută, ci pentru a limita numărul de cazuri grave și numărul de pacienți care ajung în terapie intensivă și numărul de decese”, a subliniat medicul.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...