Semnal de alarmă de la Consiliul Concurenței! Unii români confundă medicamentele cu suplimentele alimentare și consumă din ambele în exces și fără să consulte medici. În multe cazuri, oamenii decid să cumpere tratamente după ce citesc pe site-urile care vând suplimente mărturiile altor clienți. Consiliul Concurenței propune ca publicarea acestor comentarii să fie reglementată mai strict.
-Care este diferența între suplimente alimentare și medicamente?
-Nu știu să spun.
-Reușiți să faceți diferența între medicamente și suplimente?
-Nu. Suplimentele alimentare ajută la... Pe când medicamentele... Bine, și astea ajută dar... diferența care este? Nu știu care este diferența.
Medicamente și suplimentale alimentare sunt diferențiate în primul rând prin procesul de verificare și autorizare.
Vasile Rizea - președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța: Medicamentul este cel aprobat de Ministerul Sănătății ca să iasă pe piață. De la descoperirea unei substanțe care se crede că ar avea un efect până la transformarea ei în medicație de obicei se fac multe studii clinice care durează 3-5 ani.
Răzvan Prisada - vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor din România: Dacă ne referim strict la categoria suplimentelor alimentare, acestea sunt autorizate în acest moment pe baza unui simplu dosar, a unor declarații, pe proprie răspundere de cele mai multe ori, de către o autoritate din cadrul Ministerului Agriculturii.
În aceste condiții, medicii și farmaciștii avertizează că automedicația poate fi foarte periculoasă, iar această practică este tot mai răspândită la români.
-Luați medicamente fără să consultați medicul?
-Da, de obicei da.
-Suplimentele nu sunt așa dăunătoare...
Potrivit specialiștilor, tratamentele luate fără prescripție pot afecta grav unele organe, iar efectele adverse nu apar imediat, ci în timp.
-Domne, suplimentele alimentare, vă spun sincer, nu am suficientă încredere. E plină piața de suplimente alimentare.
Răzvan Prisada - vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor din România: Din păcate nici noi nu știm mai nimic despre multe dintre ele, pentru că nu există un control real, autentic, al compozițiilor. Pot fi chiar periculoase, nu numai că nu sunt utile.
Specialiștii spun că și suplimentele alimentare trebuie luate la recomandarea medicilor, ca parte a unei scheme de tratament.
Răzvan Prisada - vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor din România: Trebuie avute în vedere toate interacțiunile posibile. Și astea nu pot fi știute decât după ce un medic analizează schema completă.
Consiliul Concurenței a propus introducerea unor elemente de diferențiere vizuală pentru suplimentele alimentare, pentru ca acestea să nu mai fie confundată cu medicamentele.
Editor : A.P.