Răcelile copiilor ar putea deveni istorie. Cel puţin aşa spun specialiştii, după ce vaccinul pneumococic va ajunge gratuit în cabinetele medicilor de familie. Ministerul Sănătăţii a introdus serul în schema naţională de imunizare şi a demarat procedurile de achiziţie. Primii 180.000 de copii vor fi vaccinaţi la începutul anului viitor.
Dana Bonta a ajuns la spital cu copilul ei în vârstă de doar 10 luni, cu o răceală puternică, în opinia ei. Diagnosticul avea să fie mai grav.
Dana Bonta: „De când l-am născut, tot a răcit, a fost răcit.. De la o răceală a făcut otită, intervenţie chirurgicală”
Băiatul a dezvoltat una dintre cele mai frecvente complicaţii ale infecţiei provocate de pneumococ.
Carmen Murariu, medic epidemiolog la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti: „Toate aceste infecţii respiratorii reprezintă factori de risc pentru infecţiile invazive determinate de pneumococ. Pneumococul este unul dintre agenţii etiologici incriminaţi în peste 80% din pneumonii, otite, sinuzite, din infecţiile invazive.”
Puţini dintre copiii cu vârsta sub 1 an sunt vaccinaţi în prezent împotriva pneumococului. Medicii de familie informează rareori părinţii asupra beneficiilor, mai ales că imunizarea nu era cuprinsă în schemă, iar vaccinul costă, în farmacii până la 700 de lei.
40.000 de copii din cei aproape 100.000 care sunt consultaţi anual la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului "Marie Curie" sunt diagnosticaţi cu infecţii respiratorii. Specialiştii spun că, odată cu introducerea vaccinului pneumococic în schema obligatorie de imunizare, numărul ar putea scădea cu aproape 80%.
Ministerul Sănătăţii a demarat deja procedura de licitaţie pentru achiziţia dozelor necesare.
Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Sunt 18 milioane de lei pentru achiziţia acestui vaccin. Din informaţiile pe care le avem până acum, sunt 180.000 de copii care au nevoie de acest vaccin. El se face la două luni, la patru luni şi la 11 luni, ca şi vaccinul hexavalent”.
România rămâne ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană. O treime din decesele copiilor de până la 5 ani sunt cauzate de boli provocate de pneumococ.