Zeci de oameni au ieşit în stradă la Braşov pentru a-l susţine pe Călin, tânărul de 29 de ani care are nevoie urgent de transplant de plămâni. Tânărul cere, sprijinit de familie şi de prieteni, accelerarea programului de transplant din România, mai ales în situaţia în care parteneriatul cu clinica vieneză AKH a fost sistat. În România, spitalul Sfânta Maria din Bucureşti are acreditare pentru transplant de plămâni din 2016, însă prima intervenţie de acest fel a fost făcută abia în urmă cu câteva zile.
Deznădăjduiţi că autorităţile au ars toate podurile de comunicare cu partenerii din Eurotransplant, oamenii au ieşit în stradă. Speră să convingă autorităţile să facă ceva pentru pacienţii aflaţi în stadii terminale. Călin suferă de hipertensiune arterială pulmonară.
Primul transplant de plămân, făcut zilele trecute la spitalul Sfânta Maria, nu e de ajuns, spune tânărul.
Călin Farcaş, pacient: Sperăm să fie un pas important pentru țara noastră, pentru că prin acest transplant care s-a facut, pur și simplu, s-a arătat ca se poate. Și se putea mai demult.
35 de pacienţi din România au nevoie urgent de transplant de plămâni.
Radu Hossu, organizator: Este o acțiune pentru viață. Ne dorim ca România să revină în Eurotransplant, pentru că lipsa noastră din acest organism european face ca mulți oameni care sunt în stadiu terminal în anumite boli, care au nevoie de transplant pulmonar, să nu aibă parte de acest transplant pulmonar. Este vorba de viață și de moarte. Este foarte important ca lucrurile să fie urgentate și să se întâmple acum.
Oamenii nici nu vor să audă ca alţi bolnavi a căror viaţă depinde de rapiditatea cu care se acţionează să îşi piardă şi ultima şansă. Sunt îngrijoraţi şi de lipsa de pregătire a personalului medical privind îngrijirea post-operatorie, foarte importantă pentru ca plămânii transplantaţi să nu fie respinşi de organism.