Un bărbat denumit "pacientul Dusseldorf", care era infectat cu HIV, nu mai are nicio urmă de virus în organism după ce a fost supus unui transplant de măduvă osoasă, se arată într-un studiu publicat luni în revista ştiinţifică Nature Medicine, informează Agerpres.
Doar două cazuri de vindecare similare au fost descrise până acum în publicaţii ştiinţifice: pacientul din Berlin în 2009 şi pacientul din Londra în 2019.
Alte două cazuri de vindecare au fost detaliate anul trecut la conferinţe ştiinţifice, dar nu au prezentate încă în publicaţii oficiale.
Acest al treilea pacient, un bărbat monitorizat la Dusseldorf, a primit un transplant de celule stem pentru a trata o formă de leucemie, apoi a putut să-şi întrerupă tratamentul antiretroviral împotriva HIV, a explicat consorţiul internaţional IciStem, al cărui partener este Institutul Pasteur în acest studiu.
În analizele lor, cercetătorii nu au găsit particule virale, nici rezervor viral activabil, nici răspunsuri imune împotriva virusului în corpul acestei persoane, în pofida încetării tratamentului timp de 4 ani.
Pacienţii vindecaţi au toţi în comun o situaţie foarte particulară. Ei sufereau şi de cancer de sânge şi au beneficiat de un transplant de celule stem care le-a reînnoit profund sistemul imunitar.
Donatorul lor a avut o mutaţie rară a unei gene numite CCR5, o mutaţie genetică despre care se ştie că împiedică HIV să pătrundă în celule.
"În timpul unui transplant de măduvă osoasă, celulele imune ale pacientului sunt complet înlocuite cu cele ale donatorului, ceea ce face posibil ca marea majoritatea celulelor infectate sa dispară", a explicat unul dintre autorii studiului.
"Este o situaţie excepţională când toţi aceşti factori coincid pentru ca acest transplant să fie un dublu succes în vindecarea leucemiei şi a HIV", a precizat cercetătorul.
Editor : D.R.