Un medicament antidepresiv ieftin și disponibil poate preveni formele grave de COVID (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Woman holds in hands the medicine pills and a glass of water.
Foto: Profimedia

Un medicament antidepresiv ieftin și disponibil poate reduce cu aproape o treime riscul de a face o formă gravă de COVID la pacienții predispuși să dezvolte o astfel de formă, potrivit unui studiu citat de CNN.

Pacienții care au luat medicamentul denumit fluvoxamină au fost mai puțin predispuși să deszvolte o formă gravă a bolii și să necesite spitalizare, arată datele studiului efectuat pe 1.500 de pacienți în Brazilia.

Medicamentul, care se vinde sub numele de Luvox, este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI), folosit adesea în tratarea tulburării obsesiv-compulsive (OCD) și a depresiei. Dar el poate afecta și inflamațiile, potrivit dr. Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington University din St. Louis, care a lucrat la studiul publocat în revista The Lancet Global Health.

„Fluvoxamina poate reduce producerea de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi activate de infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat dr. Reiersen. Medicamentul poate de asemenea reduce trombocitele din sânge, care determină efectul de coagulare al infecției cu coronavirus.

Dr. Reierson și colegii ei au administrat câte 100 mg de fluvoxamină de două ori pe zi, timp de zece zile, unui grup de 741 de pacienți COVID, în timp ce alt grup de 756 de pacienți a primit placebo.

79 dintre pacienții care au primit medicamentul, adică aproximativ 11%, au avut nevoie de tratament în spital sau la secția ATI, comparat cu 16% dintre cei care au primit placebo. Acest lucru reprezintă o scădere de 5% a riscului absolut și 32% scădere a riscului relativ, mai arată CNN.

Este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul poate fi adăugat pe lista tatamentelor COVID, însă este ieftin.

„10 zile de fluvoxamină costă aproximativ 4 dolari”, precizează autorii studiului.

Nu este un remediu, dar, dacă îi ajută pe pacienți să nu ajungă la spital, este de folos.

„Având în vedere siguranța, toleranța, prețul mic și disponibilitatea fluvoxaminei, aceste constatări pot influența ghidurile naționale și internaționale privind managementul clinic al COVID”, se mai arată în studiu.

Un medicament înrudit, Prozac, sau fluoxetină, este de asemenea ieftin și chiar mai răspândit, iar cercetătorii spun că ar trebui studiat și el pentru a vedea dacă are efecte similare.

„Este important să stabilim dacă există o clasă de efecte și dacă aceste medicamente pot fi folosite pe rând pentru COVID”, potrivit studiului.

Studiul nu este perfect, au mai notat autorii. A fost efectuat în Brazilia, unde pacienții COVID au o rată de spitalizare mai mare decât pacienții din alte studii clinice.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri