Nu e niciodată prea târziu să vă apucaţi de sport. Este esenţial pentru a preveni, dar şi pentru a trata unele boli, aşa cum sunt cele de inimă. Mişcarea este cel mai bun medicament, spun medicii.
Florin Lăzărescu a suferit un infarct în urmă cu 8 ani. Medicul lui l-a încurajat că după operație să înceapă să facă mișcare.
„Efort fizic moderat înseamnă să mergi pe jos cel puțin o jumătate de oră cu viteza undeva la 5-6 km pe oră, deci să mergi mai iute și este demonstrat științific că scade riscul de boală cardiovasculară la jumătate”, explică Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog.
„Nu merg în fiecare zi același număr de kilometri, dar anual cel mai mult am mers 2600, deci am făcut distanța București-Paris pe jos”, afirmă Florin Lăzărescu, pacient.
„De când a adoptat acest stil de viață evoluția lui a fost că a unei persoane absolut normale, care nu a trecut prin niciun episod cardiovascular”, spune Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog.
Puteți opta și pentru mersul pe bandă ori cu bicicletă, dar la intensitate moderată și constanța. În plus, sunt recomandate și antrenamentele pentru rezistență, nu doar cele de tip cardio.
„Fie că vorbim de antrenamente cu greutăți mici, fie de clase de tip pilates și yoga, au rolul de a reechilibra hormonal și metabolic organismul. Avem nevoie de ambele antrenamente pentru a contribui la sănătatea sistemului cardiovascular”, spune Cori Grămescu, antrenor de fitness
Nu uitați să mergeți mai întâi la medicul cardiolog și să faceți sport la recomandarea acestuia.