Spitalele şi maternităţile din Bucureşti care nu mai corespund cu standardele actuale vor fi relocate. Primele mutate vor fi Maternitatea Giuleşti, Institutul Cantacuzino şi Spitalul Dr. Dan Theodorescu. Decizia a fost luată ieri, în ședința de Consiliu a Primăriei Capitalei. Vor urma probabil și alte relocări, pentru că medicii se plâng că infrastructura învechită este o problemă în toate unităţile medicale de stat din ţară, nu doar în București.
Șerban Bubenek, manager C.C. Iliescu: Infrastructura nu a fost prima preocupare a nimanui în primii, probabil, 10-15 ani după revoluţie. Problema este ca nici dupa aceea nu s-a transformat într-o prioritate.
Pereţii vechi şi văruiţi cu zeci de straturi ascund nu numai fisuri şi crăpături, ci şi infecţii. Direcţia de Sănătate Publică a închis săptămâna trecută Maternitatea Giuleşti, după ce 45 de bebeluşi au fost infectați aici cu stafilococ auriu.
Ana Maria Tuică, reporter Digi24: Clădirea în care funcţionea maternitatea Giuleşti este veche de aproape 100 de ani. Ca maternitatea funcţionează din 1951, deşi acest imobil nu a fost niciodata gândit sau proiectat să devină un spital.
Ovidiu Marcel Moisa, manager maternitatea Giuleşti: Trebuie să se încadreze în anumite condiţii, în aşa fel încât să poată fi transformată într-un spital care să respecte circuitele.
Mizeria este la ea acasă la spitalul Cantacuzino. Şi pentru că secţia de obtetrică-ginecologie este găzduită de o clădire istorică, care este măcinată de ani, o simplă curăţenie sau renovare nu e de ajuns.
Ana Maria Tuică, reporter Digi24: Spitalul Cantacuzino funcţionează în sectorul 2 al Capitalei în casa Lahovari, construită în anul 1886. Din 2003 aparţine secţiei de maternitate a Spitalului Cantacuzino.
Ana Maria Tuică, reporter Digi24: Spitalul Clinic de chirurgie oro-maxilo-faciala funcţionează de 70 de ani. Anual sunt şcoliți aici 2000 de studenţi şi 1000 de rezidenţi, atât din ţară, cât şi din străinătate.
Primăria Capitalei a decis că un simplu tratament aplicat acestor clădiri nu mai e de ajuns.
Gabriela Firea, primarul Capitalei a vorbit despre „achiziţia unor imobile în vederea relocării a trei unităţi spitaliceşti, care îşi desfăşoară acum activitatea în condiţii care nu respectă practic normele europene”.
Pentru Spitalul Dr. Dan Theodorescu este nevoie de o locaţie de 4.500 de metri pătraţi, iar pentru Spitalul Clinic Cantacuzino de 5.000 de metri pătraţi. Unităţile medicale se află în subordinea Primăriei Capitalei