Tinerețe fără bătrânețe: Revoluție în depistarea cancerului la sân

Data publicării:
revolutie cancer la san

Un medic german a produs o revoluţie în depistarea cancerului la sân. El instruieşte femei nevăzătoare să devină examinatori medicali tactili.

Nevăzătorii au alte simțuri mai ascuțite, așa că pot depista cu până la 50% mai multe tumori decât doctorii specializaţi. Dacă metoda ar fi aplicată în România, ar ajuta deopotrivă femeile cu cancer la sân şi pe cele nevăzătoare, care nu îşi găsesc un loc de muncă.

Medicul Frank Hoffman îşi dorea să nu mai piardă paciente din cauza cancerului la sân. Voia să găsească o cale să fie diagnosticate cât mai repede. Ginecologul nu numai că a reuşit acest lucru, ci, mai mult, a creat o nouă profesie în Germania: aceea de examinator medical tactil.

dr. Frank Hoffman, medic ginecolog: Într-un moment foarte special, într-o dimineaţă, sub duş, în acest moment foarte creativ, când nu eşti nici complet treaz, nici nu dormi încă, am avut revelaţia că ar putea fi o muncă ideală pentru persoanele cu handicap vizual.

Şi nu s-a înşelat. A pregătit deja zeci de femei nevăzătoare să devină examinatori medicali tactili, iar modelul a fost preluat în ţări precum Austria, Mexic, Columbia şi India. Anul acesta a prezentat metoda şi în România.

dr. Frank Hoffman, medic ginecolog: Aceasta este o tumnoare de 2,5 cm... iar astea sunt cele pe care le pot detecta examinatorii, intre 6 si 8 mm.

Experienţa primilor ani de implementare a metodei în Germania arată că examinatoarele descoperă cu 50% mai multe tumori decât doctorii specializaţi. La fiecare trei ore, o româncă moare din cauza cancerului la sân, prima cauză de mortalitate la femeile cu vârsta între 15 si 49 de ani. Medicii ar salva mai multe vieți, dacă boala ar fi descoperită la timp.

Astăzi, în România, peste 90% dintre cazurile noi de cancer mamar sunt diagnosticate în stadiile avansate. Atunci când tratamentul este mai scump, mai greu de suportat de pacientă, dar şi mult mai puţin eficient. Acum 12 ani, Loredana şi-a dat singură seamă că este ceva în neregulă cu corpul ei, după ce s-a autoexaminat. De când s-a vindecat complet, face neîntrerupt voluntariat şi promovează rolul examinării sânului şi al controalelor anuale pentru sănătatea femeii.

Loredana Popescu, supravieţuitoare a cancerului la sân: Am considerat întotdeauna că e o datorie morală pentru mine să pot să ajut şi alte femei. 39:30 Autopalparea reprezintă o primă fază a depistării unei eventuale probleme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...