Dacă staţi prea mult timp pe scaun sau, dimpotrivă, în picioare, este foarte posibil să faceţi varice. Nici bărbaţii nu sunt feriţi de această boală. Este adevărat că femeile sunt de patru ori mai predispuse, dar şi domnii trebuie să fie foarte atenţi. Netratate, varicele pot chiar să pună viaţa în pericol.
Ce sunt și cum apar varicele?
Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală: Varicele sunt dilatații ale venelor periferice, ale picioarelor, datorate unei presiuni crescute în sistemul venos. Această presiune apare când ne dăm jos din pat în fiecare dimineață - asta înseamnă că sistemul nostru venos nu este pregătit să facă față la toate solicitările vieții moderne, adică la statul prelungit pe scaun sau în picioare sau în mașină sau în avion. Toate aceste lucruri pun presiune pe sistemul venos. Atunci când vedem vene de peste 3-4 milimetri pe sub piele, vorbim despre varice.
Cum se pune diagnosticul?
Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală: Diagnosticul e ușor de pus - există un tip de ecografie non-invazivă, doppler, care, în majoritatea absolută a cazurilor poate pune diagnosticul. Nu ne doare niminic dacă mergem la un medic flebolog și ne investigăm, putem să o facem fără griji.
Tratamentul este medical sau chirurgical?
Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală: În primul rând e clar că e nevoie de tratament, boala fiind una evolutivă. Asta înseamnă că dacă nu facem nimic, lucrurile treptat se agravează. În venele varicoase se poate face și un cheag, care ne poate pune viața în pericol. Tratamentul poate să fie și purtarea de ciorapi elastici când stăm la slujbă, însă atunci când se ajunge la varice, se tratează prin intervenții care la această oră nu mai e nevoie să fie chirurgicale deschise. Se fac operații endovenoase, sub control ecografic.