Ţânţarul tigru asiatic semnalat în Constanţa. Specia e purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri
Data actualizării: Data publicării:
Un constănţean a semnalat prezenţa în oraş a țânțarului tigru asiatic, cum este cunoscută specia Aedes Albopictus.
El a transmis mai multe fotografii relevante presei locale.
Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.
Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.
Reprezentanții Primăriei Constanța au precizat pentru replica de Constanţa că, până în prezent, nu le-a fost semnalată prezența acestei specii de țânțari în oraș şi au dat asigurări că substanțele folosite la dezinsecție au efect asupra acestei specii.