Talcul a fost clasificat de OMS ca un produs „probabil cancerigen”

Data publicării:
pudra de talc din tub pusa in palma
Talcul a fost clasificat ca un produs "probabil cancerigen" de o agenţie de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii FOTO: Shutterstock

Talcul a fost clasificat ca un produs "probabil cancerigen" de o agenţie de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a clasificat totodată ca un produs "cancerigen" acrilonitrilul, un compus utilizat în producţia de polimeri, informează AFP citată de Agerpres.

Experţii de la Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului (IARC), reuniţi în oraşul francez Lyon, au publicat rezultatele studiilor lor vineri în revista The Lancet Oncology.

Ei au clasificat talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, ca fiind "probabil cancerigen" pentru oameni, având în vedere în special o combinaţie de dovezi limitate de cancer observate la om (cancer ovarian) şi dovezi suficiente ce au fost observate la animalele de laborator.

Potrivit acestor cercetători, expunerea are loc în principal la locul de muncă în timpul extracţiei, măcinării şi prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conţin.

În cadrul populaţiei generale, ea se produce mai ales prin folosirea produselor cosmetice şi a pudrelor pentru corp care conţin talc.

Cu toate acestea, experţii nu exclud anumite distorsiuni în studiile care au arătat o creştere a incidenţei cancerului. Deşi evaluarea s-a concentrat asupra talcului care nu conţine azbest, contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor efectuate pe oamenii expuşi la talc, spun ei.

În iunie, gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) a încheiat un acord definitiv cu justiţia din 42 de state federale americane într-un proces care a vizat pudra sa de talc, acuzată că a cauzat mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 şi la care au participat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale şi riscul de cancer ovarian.

În anii 1970, au fost exprimate îngrijorări cu privire la contaminarea talcului cu azbest, care se găseşte adeseori în imediata apropiere a mineralelor utilizate pentru producerea talcului. Studiile au indicat atunci un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc.

Agenţia din cadrul OMS a clasificat, de asemenea, ca fiind "cancerigen" pentru oameni acrilonitrilul, un compus organic volatil, folosit în principal în producţia de polimeri.

Această decizie se bazează pe "dovezi suficiente de cancer pulmonar" şi dovezi "limitate" de cancer de vezică la oameni, potrivit IARC.

Acei polimeri sunt utilizaţi în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de consum şi piese pentru automobile.

Acrilonitrilul este prezent, de asemenea, în fumul de ţigară. Poluarea aerului reprezintă o altă sursă de expunere.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Localitatea din România care e graniță pentru trei țări. Toți sătenii vorbesc la perfecție limba română
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile sunt virale
Pro FM
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor...
Film Now
Ce ar trebui să facă Will Smith pentru a putea participa din nou la Oscaruri. Actorul a primit o interdicție...
Adevarul
Francezii au oprit extrema dreaptă la poarta puterii. Alianța de stânga câștigă alegerile legislative...
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
George Simion, ținta glumelor după ce și-a prezentat programul politic pentru alegerile prezidențiale: „Facem...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Cum arată astăzi Justin Chambers și Chyler Leigh, Alex și Lexie din „Grey’s Anatomy”. Selfie surpriză din...
UTV
Margot Robbie este insarcinata. Actrita va deveni mama pentru prima oara