Cojile de fructe şi de legume pe care mulţi dintre noi le aruncă sunt o sursă valoroasă de vitamine şi minerale. Cu acest gând în minte cercetătorii din Cluj au creat o băutură răcoritoare folositoare în tratamentul bolilor digestive.
Coji și pulpe de măr și morcov. Acestea au fost în prealabil uscate și măcinate astfel încât să poată fi folosite la obținerea sucului .
Produsul este disponibil în două variante: mere și morcovi sau sfeclă și struguri.
„Sunt multe minerale, sunt multe vitamine. Deci practic aducem un aport și din coji de vitamine și minerale, dar gustul îl păstrăm datorită sucului care este adus din pulpa fructului”, spune Dan Vodnar, cercetător.
Cercetătorii au lucrat aproape trei ani pentru a obține formula perfectă. Pe lângă fructe, un element esențial sunt probioticele care se regăsesc în capacul sticluței.
„Microorganismele vin cu o valoare clar specifică pe segmentul de sănătate și de nutruție pentru că sucul este văzut în cadrul acestui produs ca fiind un vehicul. El este vehicul pentru transport și dezvoltarea bacteriilor probiotice care sunt stocate în acest capac”, spune Dan Vodnar, cercetător.
Odată înghiţite, probioticele, care reprezintă de fapt bacterii bune pentru organismul uman, ajung în intestin și încep să acționeze. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu medici gastroenterologi, iar sucurile au fost testate pe pacienți.
„Se poate administra la oamenii care au sindromul de intestin iritabil, deoarece prin reglarea florei diminuează inflamarea la nivelul intestinului”, spune Lidia Ciobanu, medic primar gastroenterolog.
„ Industria alimentară sau farmaceutică poate să preia aceste prototipuri, să le plătească, să le dezvoltăm pe urmă împreună”, spune Cornel Cătoi - rector USAMV.
Deocamdată produsul poate fi achiziționat doar online, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.