Persoanele care consumă în mod regulat o varietate de fructe cu coajă lemnoasă, precum nucile, ar avea un risc mai mic de apariție a afecțiunilor cardiovasculare în comparație cu cele care mănâncă rar sau niciodată astfel de alimente, potrivit unui studiu publicat în ''American College of Cardiology'', informează AFP.
Foto: Shutterstock
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat dosarele medicale, stilul de viață și obiceiurile alimentare a peste 210.000 de lucrători din domeniul sanitar care nu fuseseră diagnosticați cu cancer, boli de inimă și care nu suferiseră un accident vascular cerebral, informează Agerpres.
Pe parcursul unei perioade de monitorizare care a durat 20 de ani, peste 14.000 dintre aceștia au dezvoltat o patologie cardiovasculară, dintre care 8.390 o boală coronariană și 5.910 un accident vascular cerebral (AVC).
Spre deosebire de participanții la studiu care mâncau rareori sau niciodată fructe cu coajă lemnoasă, cei care consumau o porție de 28 de grame de cel puțin cinci ori pe săptămână prezentau un risc cu 14% mai mic de boli cardiovasculare și aveau o probabilitate cu 20% mai redusă de a dezvolta o boală coronariană, a conchis studiul.
''Consumul unei varietăți de fructe cu coaja lemnoasă, cel puțin de câteva ori pe săptămână, este benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare'', a subliniat Shilpa Bhupathiraju, nutriționistă în cadrul Facultății de Sănătate Publică din cadrul Universității Harvard University (Massachusetts), autoarea principală a cercetării.
Însă, a atras atenția aceasta, nu este indicat un consum în exces deoarece aceste fructe sunt dense din punct de vedere caloric.
Consumul regulat al acestor alimente este asociat cu o reducere a bolilor cardiace, a diabetului zaharat și a hipertensiunii arteriale, spun autorii analizei.
Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat mai degrabă pe cantitatea sau frecvența consumului acestor alimente decât pe identificarea tipurilor de fructe pentru a determina care dintre ele oferă cele mai mari beneficii.
Acest studiu recent a analizat diferite categorii de fructe cu coajă lemnoasă și sugerează că persoanele care mănâncă nuci cel puțin o dată pe săptămână își reduc riscul cardiovascular cu 19%, iar pe cel de boli coronariene cu 21% comparativ cu cei care nu consumă niciodată astfel de alimente.
Consumul a două porții de arahide pe săptămână este asociat cu o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare și cu 15% a posibilității apariției unor boli coronariene.
Două sau mai multe porții săptămânale de fructe cu coajă lemnoasă precum migdalele, fisticul și nucile cajou ar reduce riscul bolilor cardiovascular cu 15% și cu 23% pe cel de boală coronariană.
Studiul nu a identificat nicio legătură între consumul de fructe cu coajă lemnoasă și riscul de accident vascular cerebral, însă acest risc este mai mic în cazul persoanelor care mănâncă cantități mari de arahide și nuci, precizează sursa citată.
Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale
Noi și partenerii noștri 142 stocăm și/sau accesăm informații pe dispozitivul dvs., precum identificatorii cookie unici pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Puteți accepta sau gestiona alegerile dvs. făcând clic mai jos sau în orice moment, pe pagina cu politica de confidențialitate. Aceste alegeri vor fi raportate partenerilor noștri și nu vă vor afecta navigarea.Mai multe detalii
Noi si partenerii nostri (retelele de socializare si agentiile de publicitate partenere, precum si furnizorii nostri de servicii de date analitice) prelucram date pentru a permite website-ului sa functioneze, pentru a personaliza continutul si anunturile publicitare afisate in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Aceste drepturi pot fi exercitate prin modalitatea indicata aici. Prin click pe “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie, care implica inclusiv acceptul dvs. cu privire la stocarea/accesarea informatiilor de catre Vendor-ii cu care colaboram. Prin click pe “VREAU SA MODIFIC SETARILE INDIVIDUAL” puteti schimba preferintele in mod individual, mai putin cele legate de cookie strict necesare pentru functionarea website-ului.
Atât noi, cât și partenerii noștri prelucrăm datele pentru a oferi:
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.