Spitalul Victor Babeş neagă că ar fi făcut teste pentru VitalAire
Spitalul Victor Babeş le-ar cere pacienţilor care au fost testaţi cu aparatele VitalAire, şi taxaţi ilegal pentru asta, să facă cereri pentru a-şi primi banii înapoi, scrie tolo.ro. Informaţia este contrazisă de managerul instituţiei. Acesta spune că spitalul nu le cere bani pacienţilor care sunt internaţi şi participă la investigaţii, indiferent de domeniul în care se fac acestea. Dacă, totuşi, vreunul dintre pacienţi plăteşte pentru medicamente, materiale sanitare sau analize, legea obligă administraţia să îi deconteze sumele respective, a explicat Emilian Imbri pentru Digi24. Acesta spune şi că în spital nu s-au făcut teste cu vreun aparat VitalAire.
Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, s-a deschis o anchetă internă în cazul doctorului pneumolog Maria Zlatev, de la "Victor Babeș", care încasa 50 de lei de la bolnavi la fiecare test de somn făcut cu un aparat VitalAire. Acuzaţia este făcută de o fostă pacientă, care ar fi plătit aceşti bani.
„Din ce am găsit nu există, din tot ce avem noi în arhivă, începând cu 2007, 2010, Spitalul Babeş nu a avut contract cu această firmă şi nici nu a cumpărat de la această firmă un aparat de acest tip. Într-adevăr, pacienta a fost internată timp de trei zile, perioada este dată în acest răspuns, şi i s-a eliberat o chitanţă, există şi la nivelul contabilităţii noastre o sumă care figurează în contabilitatea spitalului şi anume de 50 de lei. Această sumă reprezintă taxa pentru o investigaţie de care a beneficiat dumneai în perioada internării. Există o legislaţie care spune că în situaţia în care asiguraţii pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi, suportă cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală pot să ceară spitalelor şi acestea au obligaţia să ramburseze contravaloarea acestor cheltuieli. Acest lucru se referă la orice tip de medicaţie sau orice tip de investigaţie”, a declarat Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș”, pentru Digi24.
„Noi nu am declarat că toţi bolnavii sau că toţi pacineţii care au făcut cu acest aparat ar trebui să primească banii înapoi. Este vorba strict despre cei care au fost internaţi şi cei care au beneficat de această investigaţie şi care solicită acest lucru”, a mai spus managerul spitalului, precizând că aparatul în cauză este de la VitalAire.
„Orice aparat nu poate intra într-un spital decât fie cumpărat de către spital, fie printr-un contract de donaţie sau de parteneriat sau de dare în folosinţă pe o anumită perioadă şi aşa mai departe. Contract care trebuie semnat între către cel care reprezintă instituţia şi cel care aduce aparatul sau firma producătoare sau distribuitoare. Deci, în lipsa unor astfel de forme, niciun aparat, în mod normal, nu ar trebui să existe în spital. Acum, din tot ce am găsit noi nu avem astfel de documente. Eu cel puţin nu am semnat aşa ceva şi nici cei care au fost dinaintea mea. Mai departe, modul în care a ajuns acest aparat în spital şi modul în care este folosit sau a fost folosit urmează să reiasă în cel mai scurt timp din investigaţiile pe care le facem noi. Se derulează o anchetă administrativă internă”, a declarat Emilian Imbri.
Întrebat ce pedepse ar primi cei vinovați, managerul a spus că „cea mai mică pedeapsă ar fi avertismentul, mustrarea, dar nu e cazul. E mult mai grav totuşi.Se poate merge până la desfacerea contractului de muncă, dar nu sunt sigur, că eu nu sunt jurist.”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Se trece printr-o comisie de disciplină care are la dispoziţie toate datele pe care le furnizează cei pe care îi întrebăm. Şi aici e vorba de medic, care lucrează în spitalul respectiv pentru că are contract cu spitalul, este vorba de şeful şecţiei unde activează acest medic. Este vorba despre cei care au făcut inventarul. Şi ştiţi că inventarul se face în fiecare an. Ca atare noi trebuie să facem investigaţii în toate locurile astea în care ar fi trebuit să apară sub o formă sau alta aceste aparate. Managerul nu se duce să caute pe sub paturi. El verifică listele de inventar. (Reporter: Când le verifică?) Când apar situaţii din astea. Din fericire, se pare că aparatul este omologat şi nu a adus prejudicii bolnavului”, a mai spus el.
„Doamna trebuie că a primit o chitanţă care dovedeşte că a depus. Dumneaei va trebui să vină la noi şi să facă scris să îi dăm 50 de lei în baza chitanţei pe care o are dumneaei. (Reporter: Nu poate veni să solicite un duplicat al acelei chitanţe?) Da sigur că îi dăm! Toate datele şi rezultatele pe care le avem le înaintăm celor care ne coordonează în primul rând”, a subliniat el.
Emilian Imbri a mai spus că „orice sumă pe care femeia, pacientul a plătit-o spitalului se poate returna făcând doar dovada că acest lucru, investigaţia s-a făcut pe perioada internării ei. Chiar dacă nu am contract cu firma respectivă, medicul spitalului i-a efectuat o investigaţie în perioada în care a fost internată în spitalul nostru.”
„Să zicem că d-na doctor nu avea la încemână acel aparat pentru că în mod normal nu trebuia să îl aibă la îndemână acel aparat dar că investigaţia era obligatoriu de făcut. Eu trebuia să aprob transportul doamnei cu salvarea într-un spital în care există aparatul ăsta. Se efectua această investigaţie. Şi tot aşa doamna nu ar fi trebuit să plătească nimic. Şi în cazul în care ar fi plătit, spitalul trebuia să îi returneze banii. Doctoriţa care efectuează această manevră trece pe chitanţă manevra şi costul că tot spitalul are costurile la manevrele care se plătesc. Asta e şi problema noastră. Doamna doctor a preluat un aparat de la o firmă care face o manevră care este trecută în nomenclatorul de plată pentru că sunt toate manevrele, tot ce este posibil, sunt trecute acolo. Dumneaei a eliberat o chitanţă cum că a efectuat în spital acest test. Când se ajunge la casierie nimeni nu controlează dacă acest lucru există sau nu, pentru că este abertant. Gândiţi-vă că nimeni nu poate să spună că s-a făcut un transplant în acest spital, deci asta imediat sare în ochi. Dar că se fac nişte teste sau se fac nişte analize, asta nu stă să verifice cel care încaseză banii. Pentru că vine pacientul care, dacă nu i s-ar fi făcut acest lucru, ar fi spus: Domnule, eu nu plătesc pentru ce nu mi s-a făcut! Dovadă că a venit şi a dat banii din proprie iniţiativă sau, în fine, a achitat suma care i s-a spus că trebuie să o achite este dovada clară că ei i s-a făcut acest test. Ceea ce a făcut doamna doctor nu este un lucru normal şi este o încălcare a regulamentului spitalului”, a declarat managerul pentru Digi24.
El a reiterat că, pentru ca aparatul de la Vital Aire să funcționeze în spital, trebuia să aibă avizul conducerii spitalului.
„Manevrele sau investigaţiile nu sunt investigaţii care să pună în pericol viaţa, dar nici nu sunt investigaţii fără de care pacientul s-ar putea să aibă vreun atac sau vreun accident în următoarele 3-4 minute. Ca atare nu sunt obligatoriu de făcut decât ca să îţi lămureşti un diagnostic”, a precizat Emilian Imbri.
„Doamna doctor a declarat că a primit acest aparat pentru testare urmând ca, dacă consideră că este bun şi corespunde a ceea ce doreşte dunmeaie să obţină cu el, să propună cumpărarea acestui aparat. Până aici totu-i bine şi frumos. Dar primirea aceasta nu putea să o hotărască doar dumneaei”, a spus managerul.
Întrebat dacă a vorbit cu medicul respectiv, managerul a spus că ea doar i-a zâmbit.
Suspiciuni de contabilitate dublă
În ceea ce privește activitatea companiei, planează suspiciuni grave asupra firmei VitalAire, care închiriază aparate de oxigen pacienţilor cu probleme respiratorii.
Procurorii îi acuză pe reprezentanţii firmei că ar fi ţinut contabilitate dublă, ca să nu mai plătească impozite la stat. Ieri, procurorii au descins în cinci locații ale firmei pentru a aduna probe.
La sediul firmei din Iași, dar și la cabinetul avocatului acestei firme, procurorii au căutat documente contabile, facturi și contracte în dosarul penal deschis pentru suspiciune de evaziune fiscală.
Suspiciunile anchetatorilor privesc realizarea unei contabilități duble începând cu anul 2009 pentru a se sustrage de la plata taxelor.
Anchetatorii au găsit un volum atât de mare de documente încât ar fi încăput în două tiruri, așa că au renunțat să le mai aducă la Parchetul Curţii de Apel din Iaşi.
Actele au fost sigilate și vor fi analizate de anchetatori direct la fața locului.
Firma care comercializează aparate medicale de oxigen a intrat pe piața românească din 2005 și are 9.500 de clienți în toată țara.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News