Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara e suprasolicitat, din cauza numărului mare de cazuri de rujeolă. 30 de copii, unii de doar două săptămâni, sunt internaţi acolo. Unitatea sanitară a primit cereri de spitalizare şi din alte judeţe, dar e nevoită să le refuze - nu mai are nici paturi libere şi nici personal suficient.
Clinica II a Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara e plină, iar personalul medical lucrează la capacitate maximă. Dintre pacienții internați, 30 au fost diagnosticați cu rujeolă sau sunt suspecți de această boală.
„Efectiv personalul nostru este suprasolicitat, am început să refuzăm județele limitrofe, Hunedoara, Arad și Caraș, pentru că nu mai avem disponibilitatea necesară”, spune Cristian Oancea, directorul medical al spitalului.
„Sunt, majoritatea, cazuri necomplicate. Unul, două cu complicații, nu foarte severe, suprainfecții bacteriene. Din fericire nu avem cele două complicații majore, care au mortalitate mare: encefalita și pneumonia rujeolică”, explică Virgil Musta, medic primar la Boli Infecțioase.
Pacienții au vârste cuprinse între două săptămâni și 10 ani. Bebelușii s-au îmbolnăvit pentru că mamele lor au contractat virusul în perioada sarcinii, iar majoritatea copiilor mai mari nu au fost imunizați.
-L-am adus la spital și mi-a zis că e rujeolă.
- V-ați speriat?
- Da!
- Ați apucat să îi faceți vaccinul, e destul de mic?
- Are doar 4 luni, e destul de mic și a zis că la 11 luni îi face.
***
- Nu l-am vaccinat.
- De ce?
- Mi-a fost frică și așa nu l-am vaccinat. Asta e.
***
- În ce stare era?
- Și cu pneumonie, și cu bronșită, și cu rujeolă.
- Ați vaccinat-o împotriva rujeolei.
- Nu, pentru că am născut-o prematur.
Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecțioase au fost aproape 370 de cazuri de rujeolă, iar acum, medicii spun că se înregistrează un vârf epidemiologic. Specialiștii le recomandă părințiilor să își vaccineze copiii, mai ales că imunizarea e gratuită, iar stocurile de ser sunt suficiente.
„Mai avem 1900 de doze de vaccin ROR, iar în teritoriu la medicii de familie sunt doze de vaccin suficiente pentru vaccinare”, dă asigurări Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.
La nivel național, la sfârșitul anului trecut, bilanţul epidemiei de rujeolă indica un număr de 1.969 de infectări. Au fost înregistrate 10 decese, dintre care 3 în județul Timiș.