Un corp de clădire al Spitalului Judeţean din Deva a fost inaugurat cu mândrie de autorităţi, dar stă gol. Nu are mobilier şi aparatură medicală dintr-un motiv foarte simplu: nu sunt bani pentru ele. Construcţia a costat 100 de milioane de lei, bani primiţi de la Ministerul Sănătății.
Andrada Velciov, reporter Digi24: „Abia acum, când construcția a fost terminată, autoritățile încep să se gândească și la dotările interioare. De 60 de milioane de lei ar fi nevoie pentru ca secțiile să fie echipate cu aparatură modernă și să poată deveni funcționale.”
Consiliul Judeţean Hunedoara a folosit toate cele 100 de milioane de lei de la Ministerul Sănătății pentru construcție. Nu s-a gândit că spitalul va avea nevoie şi de aparatură şi mobilier. Clădirea cu şapte etaje are nevoie de 200 de paturi şi dotări speciale pentru săli de operaţie şi saloanele de Terapie Intensivă.
Dănuț Neagu, șeful Secţiei ATI: „Un pat de ATI costă 8.000 de euro, 15.000, depinde. Deocamdată, cât nu avem un plan bugetar, stăm și vedem.”
Noua construcție nu şterge şi problemele vechi: lipsa de personal.
Dănuț Neagu, șeful Secţiei ATI: „Mai trebuie asistente. Nu în ultimul rând, s-ar putea să ne trebuiască medici.”
Consiliul Județean Hunedoara, care administrează spitalul, este hotărât. Vrea să cumpere echipament medical în următoarea jumătate de an, deşi nu ştie cu ce va plăti.
Mircea Bobora, vicepreședinte CJ Hunedoara: „Va fi un spital așa cum trebuie să fie, estimăm noi, la finele lunii mai pentru că atunci, după estimările noastre, va fi finalizată și dotarea.”
Spitalul Județean de Urgență din Deva are peste 30 de secții în care lucrează peste 1.100 de medici și asistente.