Spania a înregistrat mai multe transplanturi de organe ca niciodată anul trecut, realizând un număr total de 5.891 de astfel de proceduri, o creştere cu 9% în raport cu 2022, a anunţat miercuri ministrul spaniol al Sănătăţii, Monica Garcia, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Cu un donator din patru la nivelul Uniunii Europene şi cu 5% din totalul donatorilor la nivel mondial, Spania, care are o populaţie de 48 de milioane de locuitori, este un lider global în sectorul transplanturilor de organe de peste trei decenii.
Spania se află în fruntea acestui clasament din diverse motive, cum ar fi faptul că în spitalele spaniole există un coordonator de transplanturi, de obicei un specialist în terapie intensivă, şi şi-a îmbunătăţit, de asemenea, expertiza în ceea ce priveşte donarea de organe în asistolie, ce apare la donatorii care mor în urma unui stop cardiorespirator.
Monica Garcia a declarat că Spania a fost anul trecut singura ţară care a realizat toate tipurile de transplanturi de la donatori în asistolie.
Spania are cea mai mare activitate de donare la nivel global, cu o rată de 48,9 donatori la 1 milion de oameni în 2023, a precizat ministrul spaniol. Statele Unite, ale căror date din 2023 nu sunt încă disponibile, a înregistrat 44,5 donatori la 1 milion de oameni în 2022.
În ceea ce priveşte activitatea de transplant, Statele Unite conduc cu 130,7 transplanturi la 1 milion de persoane în 2022, în timp ce Spania a raportat 122,1 de transplanturi la 1 milion de persoane în 2023.
Editor : M.I.