Ministerul sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că Maternitatea Giuleşti ar putea fi deschisă cel mai devreme joi. În acest moment, DSP se află acolo pentru a lua din nou probe după igienizare. Ministrul spune, pe de altă parte, că unul dintre motivele pentru care au apărut aceste infecţii este că „se fac cezariene pe bandă rulantă”. Până acum, 39 de bebeluşi născuţi la Maternitatea Giuleşti au fost infectaţi cu stafilococ auriu.
„În acest moment, rezultatele preliminare de la Cantacuzino confirmă stafilococul pentru cele două probe recoltate. În acest moment, echipa DSP se află la maternitate pentru a verifica modul în care s-a făcut igienizarea, curăţenia şi dezinfecţia terminală. Rezultatele se obţin după 72 de ore. După ce vom obţine aceste rezultate DSP va lua decizia finală, adică dacă se continuă cu sistarea internărilor sau se dă drumul activităţii în maternitatea Giuleşti”, a spus Sorina Pintea.
„Bineînţeles că mă îngrijorează şi ştiţi bine că încă de la prima mea intervenţie am spus că numărul acesta nu se va opri la 15, că vor mai fi cazuri, având în vedere că mai erau copii născuţi în acea perioadă. Eu am spus în acel moment că responsabilitatea aparţine deopotrivă managerului instituţiei, directorului de îngrijiri, asistenţilor şefi de pe fiecare secţie în parte, dar sunt convinsă că lucrurile se vor schimba. Cred că a fost un mare semnal de alarmă tras către maternităţi şi spitale, în general”, a continuat ministrul.
Sorina Pintea spune că unul dintre motivele pentru care au apărut infecţiile cu stafilococ este numărul mare de naşteri prin cezariană.
„La maternitatea Giuleşti în luna octombrie, de exemplu, s-au făcut 248 de cezariene şi 114 naşteri au fost spontane. În noiembrie, 186 cezarie, 101 naşteri spontane. La nivelul ţării situaţia stă tot aşa: 70% cezarie, 30% naşteri normale. Am demarat o verificare inclusiv la nivelul codificării acestora, respectiv o verificare prin sondaj a foilor de observaţie. Şi aici rezultatele preliminare sunt interesante şi îmi menţin afirmaţia că şi aceasta poate fi o cauză: numărul mare de cezariene. Având în vedere că nu avem multiple săli de operaţie. Cezariene se fac pe bandă rulantă şi nu există timpul fizic necesar pentru a face curăţenia ca la carte”, a spus Sorina Pintea.