Sorina Pintea, criticată dur la nivel european după anunţul de suspendare a exportului de citostatice: "Problema este falsă"

Data actualizării: Data publicării:
sorina pintea ochelari - george calin inquam
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Reacţie de la nivel european împotriva măsurii de suspendare a exportului paralel de medicamente oncologice, anunțată de ministrul Sănătăţii în scandalul lipsei tratamentelor. În timp ce Sorina Pintea speră să rezolve pentru moment criza de medicamente, secretarul general al Asociatiei Distribuitorilor din Europa spune pentru Digi24 că problema este una falsă, nesusţinută cu date concrete. Acesta vine şi cu o soluţie: reglementarea importului paralel, aşa cum se întâmplă în toate ţările de pe continent.

Kasper Ernest, reprezentantul asociaţiei distribuitorilor europeni: „Unul dintre lucrurile pe care am dori să le vedem e să încercăm să importăm mai multe produse. Mai mulți ani, ni s-a cerut să facem importuri paralele în România, dar încă nu avem legea necesară emisă de minister. România e singura țară din Europa unde nu există rambursare. Chiar și în Bulgaria, unde prețurile sunt mai mici, importăm în paralel produse mai ieftine din alte țări”.

Import paralel înseamnă ca distribuitorii să poată aduce în România medicamente pe care unii producători refuză să le pună pe piaţa din ţara noastră din cauza preţului mic. Pentru că importul nu este reglementat cum trebuie, dacă distribuitorii români ar importa medicamentele care lipsesc, pacienţii ar trebui să le cumpere cu preţ întreg pentru că statul refuză să fie compensate. Discuţii sunt încă de acum 6 ani, dar fără rezultat.

Între timp ministrul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect prin care vrea să suspende exportul paralel pentru o perioadă de 6 luni. Cifrele arată că din 400 de medicamente, 60 au fost exportate în ultimul an.

Sorina Pintea: „Situatia nu e dramatică, dar poate deveni. Avem în acest moment 12 medicamente pe discontinuitate pe care le vom aduce pe nevoi speciale. Din aceste 12, 3 deja au intrat în ţară, dar dacă nu luăm măsuri, în trei luni putem să ne trezim că o să avem 47 de medicamente sau 65 pe discontinuitate”.

Secretarul general al Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din Europa spune că problema reală este preţul pe care România îl practică la cumpărarea de tratamente, cel mai mic din Europa. Din această cauză în ultimii doi ani au dispărut de pe piaţa din România aproape o mie de medicamente.

Kasper Ernest, reprezentantul asociaţiei distribuitorilor europeni: „Celălalt motiv e că, de exemplu, avem multe probleme cu fabricile în Europa, în India, China. Dacă se închid, produsele vor dispărea. Prețul e o explicație. Întreruperea producției e altă explicație. Pentru criza de medicamente trebuie căutate multe alte explicații. Vrem să ne asigurăm că exportul nu e unul dintre motivele pentru criza de medicamente. Putem verifica asta cu date și fapte, iar Ministerul nu ni le-a oferit. În România, există deja o legislație privind exportul. Notificăm zilnic tot ce exportăm din România, iar aceste date dovedesc că nu exportăm medicamentele care nu se găsesc pe piață. E frustrant că ministerul nu acționează în funcție de datele disponibile”.

Exportul de medicamente este legal, dar trebuie îndeplinite câteva condiţii.

Kasper Ernest, reprezentantul asociaţiei distribuitorilor europeni: „Numai când avem surplus în stoc. Dacă avem mai mult decât e nevoie în România și asta nu e doar o decizie, e legea UE și legea din România care spun că mai întâi asiguri pacienții români și numai când pacienții români sunt asigurați, poți să exporți”.

Sorina Pintea: „Am publicat acel ordin cu date de la ANMDM. Sunt produse care nu s-au exportat niciodata, dar existau solicitări pentru autorizaţii de export care nu au fost semnate. Deci, noi am aflat că aceste produse urmau să meargă la export, o parte din ele nu toate”.

Cifrele arată că din 400 de medicamente pentru care ministerul vrea să interzică exportul, 60 au fost exportate in ultimul an. La Ministerul Sănătăţii vor avea loc mai multe discutii cu producătorii si distributorii în legătură cu eliminarea taxei clawback, o altă problemă care nu este rezolvată de ani de zile.

Redactare G. M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...