Situația dezastruoasă a angajaților DSP din țară: Lucrează de cinci luni la foc continuu și spun că au ajuns la epuizare

Data actualizării: Data publicării:
test coronavirus
FOTO: Getty Images

Mii de anchete epidemiologice, monitorizări și măsuri urgente, de care depind viețile unor oameni. Implicarea angajaţilor DSP poate înclina balanţa în această perioadă şi poate contribui la funcţionarea spitalelor, sau, dimpotrivă, la blocarea lor. Depinde de cei care fac anchetele epidemiologice să îi convingă pe oameni să se interneze sau să respecte carantina ori izolarea. Doar că situația la DSP-urile din țară e dezastruoasă. Sunt angajați foarte puțini, iar cei care lucrează de cinci luni la foc continuu spun că au ajuns la epuizare. Dacă adăugăm aici şi faptul că DSP-urile sunt încă în epoca dosarului cu şină şi a tabelului desenat cu pixul şi rigla, tabloul este limpede.

Andrea Neculau, director DSP Brașov: Pot să vă spun că gestionez cu dificultate, de multe ori, emoţiile acestea negative ale oamenilor.

Doamna din imagini este şefa DSP Braşov. Cu peste 2.700 de cazuri de coronavirus în judeţ, femeia recunoaşte că îi este greu să mobilizeze o mână de angajaţi, care trebuie să se ocupe de anchete epidemiologice şi să răspundă la peste 1.000 de apeluri în fiecare săptămână.

La DSP sună toţi cei care au nelămuriri legate de izolare sau de concedii medicale, dar şi cei care vor să afle dacă simptomele lor sunt sau nu de COVID-19.

Andrea Neculau, director DSP Brașov: Noi avem în structura instituției doi medici epidemiologi și 11 asistenți medicali. Se muncește non-stop, în weekenduri, din martie începând. S-a acumulat un grad mare de oboseală și nemulțumire pentru că nu este clar reglementată remunerarea orelor suplimentare.

Ca să facă faţa tuturor sarcinilor, directorul DSP Braşov le-a dat atribuţii angajaţilor de la compartimentele de inspecţie sanitară şi de la protecţia mediului. Şi ei se ocupă acum de anchete epidemiologice.

Angajări se pot face doar pe perioadă limitată şi puţini îşi doresc un job pentru câteva luni

Andrea Neculau, director DSP Brașov: Este vorba de în jur de 10 angajați din alte structuri DSP la care se adugă și medici rezidenți din diferite specialități. Asistentele din școli și grădinițe ne ajută cu precădere la call-center.

Angajări, în această perioadă, se pot face doar pe perioadă limitată şi puţini îşi doresc un job pentru câteva luni, spun reprezentanţii DSP Braşov.

În Hunedoara, judeţ cu aproape 900 de îmbolnăviri cu COVID 19, e şi mai rău.

Delia Bădea, purtător de cuvânt DSP Hunedoara: Avem personal puţin, doar doi medici, dar se fac eforturi. Medicii trebuie să se concentreze pe date corecte, pentru nu scăpa nimeni neevaluat.

Tot angajaţii de la DSP se ocupă şi de monitorizarea celor care vin din străinătate. Eforturile sunt, uneori, îngreunate de oamenii care, pentru e evita izolarea, încearcă să asundă din ce ţări se întorc.

Delia Bădea, purtător de cuvânt DSP Hunedoara: Tocmai am avut un caz în care spune că vine din Germania şi de fapt se întorcea din New York. A spus că a omis, că era somnoros şi nu a fost atent la ce îl întreabă.

„Suntem aglomerați, suntem aproape la capătul puterilor”

În Bihor, angajaţii de la DSP sunt mai mulţi, 105. Fiind aproape de graniţă, ei au avut însă mult mai mult de lucru la punctele de trecere a frontierei.

Dorel Țîrț, purtător de cuvânt DSP Bihor: În luna aprilie au fost efectuate peste 4.000 de ore suplimentare. Există un deficit din următoarele categorii de personal: medici epidemiologi, asistenți de sănătate publică, medici boli infecțioase, asistenți laborator pentru recoltare probe COVID, personal medical pentru triaj epidemiologic.

La Arad, pe lângă anchetele epidemiologice aflate în desfășurare, la sediul DSP se fac şi teste pentru coronavirus. Angajaţii spun că sunt epuizaţi.

Cornel Maghiar, medic laborator DSP: Suntem aglomerați, suntem aproape la capătul puterilor. Libere nu am putut să luăm până acum pentru că dacă luăm libere cine mai lucrează?
Reporter: Ati fost plătiţi pentru orele suplimentare?
Cornel Maghiar, medic laborator DSP: Nu!

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...