Semnal de alarmă. „Epidemia uitată” a României riscă să se agraveze din cauza coronavirusului

Data actualizării: Data publicării:
New State-Of-The Art Laboratory Gets To Work On AIDS Vaccine
Foto: GettyImages

Frica părinților de infecțiile cu coronavirus întârzie în continuare vaccinarea copiilor. Cei care ar trebui acum să-și imunizeze micuții împotriva unor boli grave amână vizita la medicul de familie. Medicii atrag, însă, atenția că rujeola este o boală extrem de periculoasă, care din 2016 până acum a ucis 64 de persoane.

Vaccinurile pentru rujeolă, rubeolă, poliomielită și tuse convulsivă trebuie făcute atunci când copiii împlinesc un an și a doua oară, la 4-5 ani.

UNICEF atrage atenția că 17 milioane de copii din 37 de țări sunt în pericol să nu se vaccineze în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus. 24 de țări au decis deja amânarea vaccinurilor. OMS își exprimă îngrijorarea față de această problemă și transmite că se poate amâna vaccinarea, dar numai acolo unde nu e focar de boală, ceea ce nu este cazul României.

Medicii spun că rujeola este „epidemia uitată” a României. Din 2016 și până acum s-au înregistrat 20.000 de cazuri și 64 de decese. De la începutul acestui an, s-a înregistrat o creștere a cazurilor. Doar din 27 aprilie până în 1 mai au fost înregistrate 119 noi cazuri. Sunt focare la Satu Mare (35), Neamț (34) Cluj (23), Suceava (19), Timiș (4), Bihor (2) și Brașov (2).

Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile atrage atenția că nu trebuie să se oprească vaccinarea, dar că trebuie să se ia măsuri de precauție – telefoane de triaj și programări, ca să se evite aglomerearea la medic. De asemenea, părinții și copiii trebuie să poarte măști.

Medicii atrag atenția că, dacă nu e făcut la timp, vaccinul împotriva rujeolei s-ar putea să nu-și mai facă efectul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri