O secţie de terapie intensivă a celui mai mare spital din Oltenia a fost închisă, timp de zece zile. Decizia a fost luată de inspectorii DSP Dolj, după ce familia unei paciente s-a plâns la minister că femeia a luat din spital două bacterii periculoase, rezistente la antibiotic. Controlul Direcţiei de Sănătate Publică a descoperit că secţia cu pricina era dezinfectată o dată la două luni, şi nu la 14 zile, cum cere legea.
„Reporter: Bună ziua! Mai sunt pacienţi la dumneavoastră sau au fost mutaţi la patru?
Asistentă: La etajul patru sunt toţi pacienţii.
Reporter: Aici numai?
Asistentă: Nu, nu...
Reporter: De ce au fost mutaţi?
Asistentă: S-a închis secţia, s-a igienizat şi...
Reporter: Aţi avut ceva probleme? Sau?
Asistentă: S-a igienizat secţia şi sunt mutaţi la etajul patru”.
La etajul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova funcţionează o secţie de terapie intensivă în care ajung cazurile cele mai grave. În urmă cu două săptămâni, toţi cei 17 pacienţi supravegheaţi aici au fost mutaţi pe alt etaj.
„Reporter: Dar de ce i-au mutat? Au fost probleme sau ce s-a întâmplat?
Paznic: A fost... nu corespundea...
Reporter: Au fost ceva viruşi?
Paznic: Cred! Nu ne-a spus nimic personalul, nu ştim despre ce e vorba”.
O plângere care a ajuns la Ministerul Sănătăţii a declanşat toată această mutare. O familie a reclamat că o rudă a contactat o infecţie nosocomială în Secţia ATI aflată la etajul al treilea al spitalului.
Laurentiu Colintineanu, purtătorul de cuvÂnt al Ministerului Sănătăţii: „Specialiştii DSP s-au deplasat la spital, unde au consultat toate documentele bineînţeles, foaia de observaţie a pacientei respective Concluzia lor a fost că pe de o parte se acumulaseră relativ multe cazuri de infecţii nosocomiale şi termenul recurent de dezinfecţie terminală nu era respectat de către unitatea spitalicească.”
De la Ministerul Sănătăţii, plângerea a fost trimisă la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Inspectorii au decis să suspende activitatea secţiei de terapie intensivă şi a sancţionat personalul.
Laurentiu Colintineanu: „La examenul microbiologic făcut în data de 16 iunie, dintr-o secreţie purulentă din plaga acestei paciente, s-au izolat germenii proteus şi pseudomonas aeruginosa, amândoi rezistenţi la antibiotice”.
Probele luate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj din secţia ATI după curăţenie au ieşit negative.
Cristina GeormĂneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova: „În 22 august s-a efectuat un control de la Direcţia de Sănătate Publică în Clinica de Terapie Intensiva a spitalului nostru, mai precis la etajul 3. S-au constatat deficienţe, s-au remediat ulterior.”
După 10 zile, inspectorii DSP Dolj au decis să permită reluarea activităţii în secţia de Terapie Intensivă. Nu este prima oară când la Spitalul Judeţean din Craiova sunt suspiciuni de infecţii nosocomiale. În urmă cu două luni, doi pacienţi operaţi pentru bypass gastric au murit. Autopsia a arătat că unul dintre ei contactase o bacterie din spital.