Cancerul tiroidian este o patologie oncologică tot mai frecvent întâlnită, incidența sa crescând de trei ori în ultimii 50 de ani și este întâlnit preponderent la femei și la persoanele vârstnice. Afecțiunile maligne tiroidiene sunt de cele mai multe ori carcinoame papilare (80%), carcinoame foliculare (10%) sau carcinoame medulare (5–10%), dar pot fi și tumori anaplazice (1–2%) sau, foarte rar, limfoame și sarcoame tiroidiene primare.
Carcinomul tiroidian se manifestă cel mai frecvent ca un nodul tiroidian solitar, palpabil, nedureros. Pacienții sau clinicienii descoperă majoritatea acestor noduli în timpul palpării de rutină a gâtului. Cheia pentru evaluarea și tratarea corespunzătoare a nodulului tiroidian solitar este diferențierea unei boli maligne de una benignă. Anamneza, examenul fizic, evaluarea de laborator, ultrasonografia tiroidiană și biopsia prin aspirație cu ac fin sunt elementele de bază în evaluarea nodulilor tiroidieni. Pentru a determina starea funcțională a unui nodul se poate lua în calcul și imagistica tiroidiană cu iod radioactiv (scintigrafia).
Printr-o depistare precoce, acest tip de cancer are un prognostic favorabil, cu o supraviețuire la 20 de ani de aproximativ 85–90%, cu o calitate foarte bună a vieții.
Chirurgia este modalitatea principală de tratament pentru pacienții cu cancer tiroidian diferențiat, urmată de terapia cu iod radioactiv (în cazuri selectate) și de terapia de substituție hormonală. Tratamentul primar pentru carcinomul papilar și folicular este excizia chirurgicală ori de câte ori aceasta este posibilă.
La SANADOR, pacienții cu cancer tiroidian beneficiază de cele mai bune soluții pentru diagnosticul și tratamentul cancerului tiroidian, pentru cele mai bune rezultate pe termen lung. Medicii endocrinologi cu vastă experiență și cu competențe avansate diagnostichează prezența nodulilor tiroidieni și stabilesc apoi dacă aceștia sunt sau nu maligni, cu ajutorul ecografiei tiroidiene și al puncției cu ac subțire. În situațiile în care sunt indicate și investigații imagistice avansate, convenționale sau de medicină nucleară, acestea sunt disponibile la SANADOR.
Apoi, echipa de chirurgie endocrină de la Spitalul Clinic SANADOR, formată din medici cu experiență operatorie bogată, practică intervenții minim invazive sau deschise, în funcție de indicația operatorie.
Centrul Oncologic SANADOR dispune de prima secție de terapie izotopică din sistemul privat, în cadrul căreia pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat pot primi tratament cu iod radioactiv în deplină siguranță și în cele mai bune condiții.
Pe tot parcursul diagnosticării și tratării bolii, pacienții beneficiază de rezultatele sigure și de mare încredere ale analizelor medicale lucrate de Laboratorul SANADOR, singurul laborator din sistemul privat care funcționează cu serviciu de gardă nonstop.