Autoritățile au interzis activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane, a anunțat duminică secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, a precizat oficialul. Măsura intră în vigoare chiar de azi.
În cazul unor activități care implică mai puțin de 1.000 de persoane, deciziile se vor lua la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte, în funcție de evaluarea riscurilor.
Asta înseamnă, de exemplu, că meciurile de fotbal se vor desfășura fără spectatori, iar spectacolele mari vor fi anulate. „Ştim şi ne cerem scuze că această măsură va produce, poate, unele nemulţumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire şi sperăm că o să avem înţelegerea tuturor celor care sunt implicaţi”, a spus secretarul de stat.
Aceste restricții intră în vigoare de duminică, 8 martie, și sunt valabile până la data de 31 martie, când se va face o nouă evaluare, existând posibilitatea prelungirii lor ulterioare.
De asemenea, școlile în care înregistrează cazuri de Covid-19 își vor suspenda cursurile pentru două săptămâni. S-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, dar criteriile nu țin strict de ordinul medical, ci se poate ţine cont şi de contextul social, a spus Arafat.
Și stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, la fel și vizitele aparținătorilor.
Raed Arafat a precizat că noile măsuri anunțate duminică sunt luate preventiv, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.
De asemenea, nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale potrivit cărora solicitantul nu este infectat cu coronavirus, a mai anunţat Arafat. „Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat.
Secretarul de stat a reiterat apelul către românii din Italia de a nu veni acasă de sărbători, dacă se află în zonele de risc, dar și de a declara adevărul la graniță în legătură cu zona din care vin, altfel riscând amenzi mari.
Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus și care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, nu vor mai sta în carantină încă o dată la revenirea în România, a mai anunţat secretarul de stat din MAI, dând exemplul celor de pe navele de croazieră.
Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.
Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină, dar şi pentru cele aflate în izolare care nu se pot autosusţine.
Citiți și: Arafat: Să nu fie aglomerație majoră la metrou. Cei de la Metrorex să găsească soluții în acest sens
Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.
Citiți și: Coronavirus. În ce condiții se suspendă cursurile în școli? Precizările ministrului Monica Anisie
Măsuri împotriva coronavirusului la metrou. Cum ar putea fi evitată aglomerația de la orele de vârf
Coronavirus. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” suspendă cursurile până la 31 martie
Sala Palatului, sub incidența restricțiilor anunțate de autorități. Spectacolele programate în martie vor fi, foarte probabil, anulate
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor: Luana Păvălucă