Riscul de infectare cu Covid prin atingerea suprafeţelor contaminate este redus, dar nu trebuie neglijat (studiu)

Data publicării:
o persoana care pune mana pe o clanta
Noi studii privind contaminarea de pe suprafete. Foto: Profimedia Images

Riscul de infectare cu coronavirus prin atingerea suprafeţelor contaminate este foarte redus, ''mai mic de 5 la 10.000'', însă nu trebuie neglijat, arată cele mai recente două studii realizate de oameni de ştiinţă de la Institutul Federal Elveţian de Ştiinţă şi Tehnologie Acvatică (Eawag), Imperial College London şi Tufts University din SUA.

În primul studiu, realizat în perioada aprilie-iunie 2020 în zona Boston, Massachusetts, cercetătorii au analizat 350 de eşantioane prelevate de pe suprafeţe frecvent atinse în viaţa de zi cu zi, cum ar fi mânerele uşilor de la intrarea în sedii de companii, tastatura ATM-urilor (bancomate), pompe de benzină şi butoanele semafoarelor, scrie Agerpres.

Potrivit constatărilor, publicate joi, 29 dintre aceste suprafeţe (circa 8%) prezentau urme ale noului coronavirus, însă concentraţiile virusului erau ''atât de reduse încât riscul de infectare prin atingerea unei suprafeţe contaminate a fost estimat a fi scăzut'' - ''mai mic de 5 la 10.000''.

Atingerea butoanelor, a tastelor sau a mânerelor posibil contaminate - situații deloc neglijabile

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că suprafeţele atinse frecvent joacă probabil un rol minim în transmiterea comunitară a virusului. Cercetătorii au precizat totuşi că situaţia ar putea fi diferită, iar riscul de transmitere prin atingerea butoanelor, a tastelor sau a mânerelor ar putea deveni în unele situaţii deloc neglijabil.

''Ţinând cont de zecile de obiecte atinse în fiecare oră, riscul unei persoane de a se infecta va creşte, desigur, dacă o mulţime de oameni sunt purtători ai virusului - deşi riscul de transmitere prin alte căi ar creşte, de asemenea, în special dacă distanţarea socială nu este respectată, sau în spaţii aglomerate'', a precizat Timothy Julian din cadrul departamentului de microbiologia mediului de la Eawag.

În cazul altor obiecte, precum mesele şi vesela, pe suprafaţa lor ar putea fi prezente ''picături cu încărcături virale ridicate'', existând o probabilitate mai mare ca oamenii să tuşească sau să strănute pe ele. ''Probabilitatea ca cineva să tuşească sau să strănute peste o masă şi să fie prezente acolo picături cu încărcături virale ridicate este mult mai mare decât în cazul unui buton sau al unui mâner de uşă - aşadar, este în continuare foarte important ca mesele şi vesela să fie dezinfectate şi spălate corespunzător'', a notat Timothy Julian, citat pe site-ul Eawag.

Măsurile de prevenție sunt în continuare esențiale

Conform unuia dintre studii, precauţia şi adoptarea unor măsuri de prevenţie, cum ar fi dezinfectarea mâinilor, sunt în continuare necesare. Potrivit concluziilor, dezinfectarea suprafeţelor s-a dovedit mai puţin eficientă decât dezinfectarea mâinilor, care ''reduce substanţial riscurile de infectare''.

Timothy Julian a notat că ''la fel ca în cazul eşantionării apelor reziduale, monitorizarea ARN-ului SARS-CoV-2 de pe suprafeţe frecvent atinse ar putea fi un instrument util - în plus faţă de testele clinice - pentru a furniza o avertizare timpurie a tendinţelor COVID-19''.

Cele două studii au fost publicate în Environmental Science and Technology Letters.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...