Replică pentru Teodorovici: „Medicii se bucură de încrederea a 58%, politica Guvernului în sănătate de doar 14%”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, face declarații de presă.
Eugen Teodorovici Foto: Gov.ro

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România răspund declarațiilor ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, privind tema „calității umane” în sistemul de sănătate: potrivit unui sondaj din 2018 „medicii se bucură de încrederea a 58%, politica Guvernului în sănătate de 14%”, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Reprezentanți ai Colegiului Medicilor spun că declarațiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, respectiv ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea lansate recent în spațiul public „au produs indignare în rândul medicilor”.

Principalele nemulțumiri la care reprezentanții CMR vizează declarația ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, făcută în cadrul unei conferințe dedicate sectorului sănătății, potrivit căreia „ceea ce lipseşte în sistemul sanitar este calitatea umană. 100% din populaţie ar spune acelaşi lucru”, respectiv declarația ministrului Sănătății, care viza lansarea în spațiul public a ideeii conform căreia vor fi trimiși în spitale pacienți „sub acoperire” pentru a identifica angajații care „condiționează actul medical de mită”.

Potrivit aceleiași surse, declarația ministrului Teodorovici este „nefondată”.

Mai mult, un sondaj din 2018 arată că, medicii se bucură de încrederea a 58%, în timp ce sistemul de sănătate întrunește satisfacția a 30% din cetățeni. Starea spitalelor mulțumește doar 18%, în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătății este apreciată doar de 14%. Aşadar, aproape 60% dintre românii chestionaţi cred în medicii noştri, conform unui studiu de tip Omnibus lansat în 2018 de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS)”, precizează reprezentanții CMR.

Reprezentanții CRM au menționat faptul că din totalul celor 58.000 de medici din România, doar 300 sunt condamnaţi definitiv de instanţe pentru fapte de corupţie și că acest lucru nu face „decât să întărească afirmaţia pe care o facem şi noi că, nu corupţia medicului este cea care caracterizează sistemul de sănătate din România. Caracteristica sistemului de sănătate este valoarea profesională şi umană a angajaţilor din sistem”, spune sursa citată.

Pe lângă acestea, este vorba despre abnegaţia umană, empatia, sacrificul de sine, burnout-ul miilor de medici care muncesc în program continuu, în gărzi, uneori succesive, uneori în condiţii improprii, adesea sub presiunea pacienţilor şi a aparţinătorilor, adesea fără încadrarea umană corespunzătoare, adesea fără mijloace tehnice corespunzătoare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții CMR au mai precizat prin intermediul comunicatului că „acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul. Sigur că, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie”.

Ei au precizat în contextul măsurii „pacientului acoperit”, lansată de ministrul Sănătății în spațiul public că e o acțiune „preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic” și că acest lucru nu înseamnă „decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului”.

Reprezentanții CMR au precizat prin intermediul comunicatului că această măsură poate avea ca principal efect situația neplăcută în care „oricare pacient care intră în insituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori”.

Preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean a declarat prin intermediul comunicatului emis de Colegiul Medicilor din România că în locul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, ar insista să vorbească „despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătății, aş vorbi despre creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii şi, cu siguranţă, aş insista asupra a ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină. Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor. Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...