Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri seară, referindu-se la protestul anunţat de sindicaliştii din cadrul CNAS, că speră să existe înţelepciune şi din partea conducerii instituţiei, dar şi din partea salariaţilor, întrucât întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată. Ministrul afirmă că, deşi CNAS are cel mai mare buget din România, există o problemă de contributivitate, întrucât cinci milioane de oameni contribuie la Fondul de Asigurări, dar beneficiază de servicii medicale 19 milioane de oameni.
Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri seară, la TVR Info, despre protestul sindicaliştilor din cadrul CNAS şi a afirmat: „Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”.
Ministrul a afirmat că CNAS „este o instituţie-cheie”, pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele.
„Sper să existe înţelepciune de ambele părţi, să găsească o soluţie, pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai afirmat Rafila.
Bugetul CNAS este „cel mai mare buget din România”
Referindu-se la bugetul CNAS, Rafila a afirmat că este „cel mai mare buget din România, de câteva ori mai mare decât bugetul Ministerului Sănătății, dar e normal să fie aşa”. Instituţia plăteşte programele naţionale de sănătate, serviciile acordate de spitale, dar şi decontarea medicamentelor gratuite şi compensate.
„Noi trebuie să înţelegem foarte clar că şi contributivitatea la Fondul Asigurărilor de Sănătate este o problemă, pentru că în România contribuie circa cinci milioane de persoane şi beneficiază de servicii medicale circa 19 milioane”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Potrivit lui Rafila, „măsurile fiscale luate de Guvern încearcă să repare o parte din această problemă”, unele dintre categoriile de salariaţi care erau scutite de plata asigurărilor de sănătate fiind obligate acum să plătească.
„Nu poţi să ai categorii exceptate. Cred că este o soluţie corectă, echilibrată şi etică, până la urmă, care să îmbunătăţească finanţarea sistemului de sănătate din România”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor declanşa, începând de joi, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018, au anunţat sindicaliştii.
În urma acestei decizii activitatea de relaţii cu publicul va fi grav perturbată.
Editor : Bianca Chirilă