Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri seară, că plata gărzii nu este stimulativă, deoarece se raportează la salariile din 2018, mult mai mici decât cele de acum. „Dacă faci de gardă, primeşti mai puţin decât dacă lucrezi ziua”, afirmă ministrul, explicând că aceasta este una dintre corecţiile pe care le-ar putea aduce noua lege a salarizării în sectorul public.
Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri seară, la TVR Info, despre noua lege a salarizării în sectorul public: „Ce corecţii ar putea să aducă, în primul rând această corecţie legată de serviciul de gardă, care în acest moment este plătit la nivelul salariului din 2018, de acum 5 ani. Nu este plătit la nivelul salariului pe care omul îl primeşte în moment de faţă, ci la un salariu mult mai mic. Plata gărzii nu este stimulativă, dacă faci de gardă primeşti mai puţin decât dacă lucrezi ziua”
Potrivit ministrului, momentan această situaţie nu a putut fi corectată, s-a putut doar acordă o indemnizaţie personalului medical.
„Noua lege a salarizării poate să elimine această situaţie care nu este...aşa am moştenit-o, dar asta nu înseamnă că noi ca medici nu trebuie să ne facem datoria faţă de pacienţi”, a mai afirmat ministurul Sănătăţii, potrivit News.ro.
Întrebat cât de complicat este în prezent să se asigure gărzile în spitale, ministrul a declarat: „În unele spitale mai complicat, în altele mai puţin complicat, depinde de management, de dialogiul cu angajaţii, de modul în care oamenii înţeleg responsabilităţile lor”.
Alexandru Rafila a afirmat, însă, că nu este de acord ca un medic care este de gardă să refuze să vadă un pacient sau să acorde asistenţă.
„Noi facem nişte confuzii legate de medicul meu – pacientul meu. În sectorul public, accesezi spitalul”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Editor : I.C