Cea mai mare problemă cu care se va confrunta sistemul medical în următoarea perioadă va fi cea a resursei umane, nu cea a aparaturii, a spus marți seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a menționat în context că se bucură că CCR a respins plângerea Avocatului Poporului, pentru că altfel, nu s-ar mai fi putut face detașări de cadre medicale, iar criza ar fi devenit foarte dificil de gestionat.
„Impactul pe resursa umană, o oboseală în plus, o suprasolicitare, acesta este momentul în care suntem. Cred că în următoarele patru-șase săptămâni cam asta va fi situația și poate va fi și mai greu în următoarele zile”, a avertizat Raed Arafat. El a explicat că acesta este realitatea prin care au trecut ți trec și alte țări.
„Nu suntem singuri. Nici nu suntem la topul topurilor țărilor afectate. Din păcate, avem țări prietene - Belgia, Olanda, Franța - toate sunt cu un impact major asupra lor acum. Din Belgia știu că s-au transferat bolnavi în Olanda. Acum Olanda are și ea discuții unde transferă și cum face, toate țările respective tratează această problemă ca o situație de suprasolicitare, o „catastrofă”, unde solicitările sunt mult mai mari decât posibilitățile și atunci toate țările găsesc soluții în acest sens și se adaptează și această adaptare este prin transfer, prin realocare de paturi, prin reducerea activității elective, prin suplimentarea paturilor în anumite zone, deci acesta este modul de lucru peste tot”, a arătat Raed Arafat.
5 la sută dintre bolnavii de COVID au nevoie de terapie intensivă
Întrebat de câte paturi suplimentare ar mai fi nevoie în București la o incidență de 4 la mie, Raed Arafat a explicat că în fiecare zi în București sunt sute de cazuri. „De aici trebuie să calculați: cam 5 la sută din ele este posibil în următoarele zece zile să aibă nevoie de terapie intensivă, probabil cam 20-30 la sută e posibil să aibă nevoie de oxigen și de terapie intermediară”, a arătat șeful DSU.
El a spus că Spitalul Malaxa din București va fi transformat în spital COVID și astfel se vor face locuri nu numai de terapie intensivă, ci și intermediară. Se caută soluții de suplimentare de locuri și în alte spitale din București, pentru că în UPU stau pacienți care nu au locuri de internare. Este ceea ce un medic povestea zilele trecute la Digi24 că se întâmplă deja la Ploiești.
„Dar cea mai mare problemă va fi cea a resursei umane”, a repetat Raed Arafat.
„Și ce mă bucură azi e că la nivelul Curții Constituționale plângerea Avocatului Poporului a fost respinsă, pentru că era cât pe ce să pierdem și posibilitatea detașării cadrelor medicale, care ne-ar fi introdus într-o situație extrem de dificilă în gestionarea crizei. Prin respingerea plângerii de către CCR, am rămas cu instituția detașării, deci putem detașa mai departe în baza legii 136”, a punctat Raed Arafat.
Ce înseamnă medicina de dezastre
Colegii din alte țări au arătat că atunci când au ajuns în situația de presiune foarte mare, au fost obligați să ia anumite decizii medicale dificile - să mute ventilatoare de la un pacient la altul, s-a întâmplat în Italia, asta este medicina de dezastre deja, a spus Raed Arafat.
„Medicină de dezastre înseamnă să dai șansa cea mai mare la cel mai mare număr de pacienți pentru a le salva viața, ceea ce înseamnă că în momentul în care o persoană nu mai are nicio șansă, din punct de vedere medical o asiști, o tratezi paliativ, dar nu pui resurse suplimentare, dacă n-ai resurse”, a explicat secretarul de stat.
El a spus că soluția optimă este creșterea cât mai mare a numărului de locuri, a paturilor, dar și a resursei umane. „Vom veni cu o soluție, bineînțeles, pentru creșterea resursei umane, urmează să anunțăm care va fi soluția imediată”, a promis Raed Arafat. El a menționat că va fi vorba despre o forță mobilă, formată din oameni care tocmai și-au încheiat rezidențiatul, care să fie mutată acolo unde este nevoie.
Să nu-i mai ascultăm pe cei care își bat joc!
„Cu cât crește numărul îmbolnăvirilor, cu cât presiunea este mai mare, la un moment dat, oricât creștem numărul locurilor și numărul ventilatoarelor și numărul spațiilor, resursa umană devine cel mai important factor în ecuația respectivă. Există o limită a resursei umane. Da, putem să o întindem până la un nivel, dar poate să fie o limită pe care să nu mai putem să o depășim”, a avertizat șeful DSU.
„Încercăm să găsim toate soluțiile posibile, în speranța că reușim să atingem platoul și să începem să coborâm”, a adăugat el.
„Iar aici revine un rol tuturor: să respecte regulile pe care noi le repetăm de atâta timp și să le respecte și când nu-i vede nimeni, acasă, să nu avem petreceri, pe ascunselea, în apartamente, pentru că nu fac decât să agraveze situația. E muncă de echipă, e un efort comun, să nu-i mai ascultăm pe cei care își bat joc de aceste recomandări și de aceste acțiuni, pentru că suntem la ceasul al 12-lea acum: fie oprim situația și începem să avem curbă descendentă peste un timp, fie vom vedea că situația continuă spre agravare și atunci vom face față atât cât putem”, a subliniat Raed Arafat.
„Avem resurse materiale”
Totuși, Raed Arafat spune că în acest moment nu suntem în situația Italiei din primăvară și avem resurse. „Avem încă în stocuri - prin eforturile și alocarea de fonduri care s-a făcut - ventilatoare, materiale, echipamente, monitoare, injectomate. Putem suplimenta încă cel puțin vreo 200 - 200 și ceva de paturi și încă, după ce se va mai livra, încă 200 de paturi, deci încă 400 de paturi de terapie intensivă, în următoarea perioadă, pe materialele și echipamentele pe care le avem. Dar, încă o dată spun, acest lucru depinde foarte mult și de resursa umană pentru care încercăm să găsim soluții și una din soluții, la un moment dat - blamată în prima fază a pandemiei - este reducerea activității elective, cel puțin pe alocuri, pentru a permite concentrarea pe pacienții COVID care necesită terapie intensivă. S-ar putea să se ia astfel de decizii pe zone, pe locații, pe capacitățile care există”, a declarat Raed Arafat.
„Ce e important și ce trebuie să știe populația este că există un efort major pentru a face față, ca să nu ajungem la situația în care să fim depășiți”, dat asigurări Raed Arafat.
Editor : Luana Pavaluca