Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a făcut publice concluzii preliminare ale unui prim studiu mondial pentru un test de sânge care își propune să detecteze mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor. Cercetătorii spun că rezultatele sunt promițătoare.
Testul de sânge, numit test Galleri, preia din sânge fragmente de ADN asociate cu cancerul și poate sugera din ce parte a corpului provine. Depistarea precoce a cancerului tratabil poate salva vieți.
Testul a depistat corect două din trei tipuri de cancer în rândul celor 5.000 de persoane care au ajuns la medicul de familie având simptome de boală. În 85% dintre aceste cazuri, a identificat și partea corpului afectată, scrie BBC.
Cercetările vor continua, spun cercetătorii de la Universitatea Oxford.
Adesea, pacienții au simptome, cum ar fi pierderea în greutate, care pot indica diverse afecțiuni, așa că este nevoie să facă mai multe teste și vizite la medic.
Peste 350 de participanți la studiu, cu simptome de cancer, au fost ulterior diagnosticați în baza metodelor tradiționale precum scanări și biopsii. Pentru 75% dintre cei testați pozitiv la testul de sânge s-a confirmat o formă de cancer.
„Testul a fost 85% precis în detectarea sursei cancerului - și asta poate fi foarte util, deoarece de multe ori nu este imediat evident ce analize trebuie să facă pacientul”, a declarat cercetătorul Mark Middleton.
Concluziile vor fi prezentate la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago, și publicate în jurnalul The Lancet Oncology. Dacă studiul va atinge rezultatele așteptate, testul va fi implementat la un milion de persoane din 2024, apoi, cel mai probabil, la nivel național, în Marea Britanie.
Noul test oferă speranțe pentru cancerele greu de detectat, cum ar fi ovarian și pancreatic, care sunt, de obicei, detectate mult prea târziu.
Studiul NHS, condus de The Cancer Research UK și King’s College London Cancer Prevention Trials Unit, a examinat oameni cu vârsta cuprinsă între 50 și 77 de ani.
Editor : G.M.