Persoanele obeze și supraponderale au creierul diferit de cel al oamenilor cu o greutate mai mică

Data publicării:
persoane supraponderale pe o bancă
Descoperirea cercetătorilor vine în completarea altor dovezi care demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente. Foto: Profimedia Images

Centrii de control al apetitului din creierul persoanelor obeze și supraponderale sunt diferiți de cei ai oamenilor cu o greutate mai mică, potrivit unui nou studiu citat de Sky News.

Cercetătorii spun că descoperirea lor susține alte dovezi care demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente.

Există mai mulți factori care influențează cât de mult mănâncă și ce mănâncă oamenii, inclusiv genetica, reglarea hormonală și mediul în care trăiesc, spun cercetătorii, însă nu este clar ce se întâmplă în creier pentru ca acesta să ne transmită senzația de foame sau sațietate.

Studiile realizate în trecut au arătat că hipotalamusul, o mică regiune din creier de dimensiunea unei migdale, joacă un rol important în acest sens.

„Cu toate că știm că hipotalamusul este important pentru a determina cât mâncăm, în realitate avem foarte puține informații directe despre această regiune a creierului de la oamenii vii”, a explicat dr. Stephanie Brown de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge. „Asta este din cauză că este foarte mică și greu de deslușit în RMN-urile cerebrale tradiționale.”

Cele mai multe studii despre rolul hipotalamusului în reglarea apetitului au fost realizate pe animale și au indicat existența unor căi complexe de interacțiune în interiorul hipotalamusului cu diferite populații de celule care acționează împreună pentru a ne da de știre când ne este foame și când am mâncat destul.

Pentru a răspunde acestei probleme, cercetătorii au folosit un algoritm dezvoltat prin tehnologia AI a învățării automate pentru a analiza scanări cerebrale obținute de la 1.351 de adulți tineri cu diferiți indici de masă corporală.

Cercetătorii au căutat diferențele care apar la nivelul hipotalamusului în cazul persoanelor subnutrite, cu o greutate normală, supraponderale și obeze.

Potrivit studiului, volumul total al hipotalamusului a fost semnificativ mai mare la adulții din categoriile supraponderale și obeze, iar cele mai mari diferențe au fost observate în acele subregiuni ale hipotalamusului care controlează apetitul prin eliberarea de hormoni ce reglează senzația de foame și de sațietate.

Cu toate că semnificația exactă a descoperirii nu se cunoaște încă, una dintre explicații ar fi că schimbarea este provocată de o inflamație.

Studii precedente realizate pe animale au arătat că o dietă bogată în grăsimi poate provoca inflamarea hipotalamusului, care la rândul ei duce la obezitate și produce rezistență la insulină.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...