Șeful Agenției Naționale de Transplant, medicul Radu Zamfir, a explicat la Digi24 cum funcționează registrul donatorilor și de ce este nevoie pentru ca România să intre în programul Eurotransplant, care le oferă pacienților mai multe șanse de a găsi un organ compatibil.
„Totul se învârte în jurul ratei de donare la nivel de țară. Dacă ai donatori, faci transplant. Există un registru al donatorilor vii. Orice om, ducându-se la un notar, poate să declare că este de acord să doneze după ce nu mai este în viață”, a spus Radu Zamfir.
Registrul este înființat prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne, iar coodronarea este realizată prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat medicul.
Radu Zamfir a vorbit și despre Registrul național de transplant, în care sunt înscriși pacienții care au nevoie de transplant.
„Cei care se ocupă cu listele de așteptare sunt desemnați prin ordin de ministru și atribuie un cod unic de identificare unui pacient în momentul înscrierii pe listă, iar acel cod unic asigură trasabilitatea grefei de la donator la receptor, de o manieră extrem de sigură și care nu poate fi confundată”, a spus medicul.
România face eforturi pentru a intra în programul Eurotransplant, în care mai sunt în prezent 8 țări . Programul are o listă comună și ar fi mai ușor de găsit un organ de care pacientul are nevoie.
Totuși, România nu poate intra în prezent în Eurotransplant pentru că nu are suficienți donatori. Anul trecut au fost doar 62 de donatori, iar listele de așteptare sunt de aproape 6000 de pacienți.
Lucrurile par să se schimbe, însă, spune Radu Zamfir.
„În ultima lună am avut 10 donatori, e o creștere semnificativă. Sunt semne că lucrurile merg spre bine și dacă o ținem tot așa, putem să ajungem la 400 de pacienți într-un an, pe care îi poate oferi țara noastră”, a spus el.
Citiți și:
Transplant, misiune posibilă. Tatăl unui donator: Am avut o condiție: să cunosc persoana căreia i se dă inima fiului meu de 16 ani