Povestea gravidei care a ajuns în stare gravă la ATI din cauza COVID. A născut acum aproape o lună și încă nu și-a văzut copilul

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
ventilator coronavirus terapie intensiva
Pacient intubat la terapie intensivă. Foto: GettyImages

Numărul pacienților COVID de la terapie intensivă a scăzut sub o mie pentru doar o zi. Medicii spun că s-a ajuns aici pentru că mulți oameni ignoră simptomele și stau prea mult acasă. Ajung la spital în stare gravă și de cele mai multe ori sunt internați direct în terapie intensivă. Urmăriți un reportaj „Pacient în România”.

Medic: Sunt forme severe în continuare, chiar dacă numărul a scăzut. Pacienții asimptomatici nu se mai prezintă la medic sau nu se mai testează și atunci e un număr mai mare de cazuri severe.

La Spitalul Colentina, în cele două secții de terapie sunt 29 de paturi, în acest moment 22 sunt ocupate. Cel mai tânăr pacient a avut 19 ani, iar pacientul care a stat cel mai mult aici a stat peste 45 de zile.

Presiunea pe secțiile de terapie intensivă este în continuare mare, deși infectările au scăzut, cel puțin în raportări. Însă numărul bolnavilor COVID de la ATI nu scade sub 1000, rata de mortalitate rămâne 50% și aproape că nu e pat care să nu aibă un pacient în el.

Suntem la Spitalul Colentina. Într-una din secțiile de terapie intensivă, aproape toți pacienții sunt intubați. Printre atâtea pierderi care le provoacă suferință, medicii mai au și bucurii când văd că lupta lor nu e în zadar. Au reușit să salveze o femeie într-o situație critică și cu o poveste impresionantă. Anca are 44 de ani și, la sfârșitul anului trecut, a adus pe lume primul său copil. O naștere complicată, venită înainte de vreme. Pentru că se simțea tot mai rău, și-a făcut un test COVID. A aflat că e pozitivă, iar de atunci a început calvarul.

Anca, pacientă: Eram însărcinată în luna a opta, mi-a fost foarte rău, m-am internat la Maternitatea Bucur, de acolo nu-mi aduc aminte multe. Știu că am născut prin cezariană pe 29 decembrie, exact de ziua mea. Când m-am trezit nu știam ce se întâmplă cu mine, de fetiță nu știam nimic, nu puteam mânca, nu putem să mă dau jos din pat, nu puteam să fac nimic.

După ce a adus pe lume fetița, femeia a fost transferată la Spitalul Colentina în stare gravă.

Andreea Calen, medic ATI Colentina: A trebuit intubată și ventilenta, copilul era în suferință fetală, a fost scos mai devreme, la 32 de săptpmâni. A venit intubată după cezariană, a doua zi. Era vorba de două vieți, și de lăuză și de nou născut, care nu se poate descurcă fără mamă, din fericire dânsa a luptat cu noi și am reușit să obținem rezultate bune.

După 72 de ore, medicii au reușit să o detubeze. De la o zi la alta, starea ei s-a îmbunătățit. A luptat cu o forță uriașă pentru viață. Pentru viața ei și a copilului care are nevoie de mama lui. Din fericire, fetiția este și ea bine. Testul COVID a ieșit negativ. Deși încă nu și-a putut ține copilul în brațe și l-a văzut doar în fotografii, Anca e fericită că trăiește.

Anca, pacientă: Mă uit la poze, dar o să ne întâlnim cât de curând, o să ne întâlnim. Din data de 30 decembrie sunt aici.

Reporter: De atunci n-ați văzut copilul?

Anca: Nu, și mai așteptăm un pic, că e micuță și nu putem să o luăm acasă. E bine, ia în greutate. Și eu sunt bine, mă refac.

Andreea Calen, medic ATI Colentina: Cazurile astea ne dau putere, ne dau speranță.

Povestea Ancăi este una cu final fericit. La terapie intensivă, suferința este mare. Nu doar pentru pacienți, ci și pentru medici, asistente și infirmiere.

Infirmieră: Vă dați seama că și nouă ne este foarte greu, ca și când pierdem pe cineva drag nouă, ne e greu și nouă când pierdem pe cineva. Noi suntem ca o familie, suntem atașați mult de pacienți, trebuie să-i îngrijim așa cum trebuie.

Medicii spun că tot mai mulți tineri ajung la spital cu forme grave de coronavirus.

Andreea Calen, medic ATI Colentina: Spre deosebire de prima parte din primăvară, acum în toamnă pacienții sunt mai tineri, avem mai multe cazuri de pacienți fără comorbidități sau doar ușoare, obezitate, hipertensiune, care fac forme severe, în general bărbați în jur de 45, 50, 55 de ani.

Cum s-a ajuns aici? Medicii sunt de părere că tot mai mulți români care se infectează cred că boala trece oricum și nu mai apelează la ajutorul doctorilor.

Andreea Calen, medic ATI Colentina: Se prezintă prea târziu la spital, sună prea târziu la ambulanță, se temporizează transferul lor în terapie intensivă din cauza lipsei de locuri. Au fost momente cu presiune mare pe secțiile de terapie intesiva, stăteau pacienții în stand by pentru un loc la un ventilator.

Constantin Bâju - medic ortoped, Spitalul Colentina: Sunt mulți pacienți cu boli cronice, care au fost neglijați și au contactat și ajung în starea asta pentru că n-au fost monitorizați și urmăriți. Așa se explică situația. Mulți se feresc să vină la spital, că să nu contacteze alte boli. Îi costă viața.

În secțiile de terapie intensivă este o liniște care îți dă fiori. Se aud doar sunetele aparatelor și, câteodată, vocea asistentelor care verifică starea pacienților.

Reporter: Ce le-ați transmite oamenilor?

Asistentă: aibă cât mai mult grijă de ei, să se ferească, sa poarte măști.

Cea mai dificilă situație la terapie intensivă este în Capitală. Sunt 324 de paturi, din care 230 sunt ocupate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...