În spitalele din România există speranţă şi profesionalism. Medicul Gabriela Dumitru conduce secţia de neonatolgie a Spitalului din Slobozia, deşi a ieşit la pensie de 6 ani. Însă nu are cine să-i ia locul. Aşa că face, în continuare, gărzi. Şi continuă să aştepte un medic tânăr, căruia să-i poată împărtăşi experienţa unei vieţi de muncă.
Mâinile medicului Gabriela Dumitru au îngrijit peste 25.000 de nou născuți de-a lungul timpului. La 66 de ani, neonatologul este în continuare, zi de zi, la spital. Colegul său are 72 de ani. Ambii sunt pensionari de câţiva ani, dar niciunul nu poate pleca acasă. Atunci când ei nu vor mai veni la spitalul din Slobozia, secţia în care sunt îngrijiţi bebeluşii în primele lor zile de viaţă se va închide.
„Parcă după o viață de muncă ți-ar părea rău să pleci și să închizi ușa în spatele tău, adică ne-ar fi plăcut ca lucrurile să meargă mai departe. Dar nu știu cât mai rezistăm, să știți că în fiecare lună spunem asta e ultima lună în care mai facem gărzi, gata, de luna viitoare și iarăși mai vine o lună și hai să mai încercăm și luna aceasta”, afirmă Gabriela Dumitru, medic neonatolog.
Gărzile încep la 8 dimineața și se termină a doua zi la prânz. Timp în care medicul veghează asupra a cel puţin 20 de copii.
„12, 13 gărzi pe lună, da, de fiecare, eu și colegul meu. Nici noi nu știm cum rezistăm”, spune Gabriela Dumitru, medic neonatolog.
„Toată noaptea sunt într-o continuă mișcare și doamna doctor are atâta energie încât dimineața la ora 6 zici că atunci a intrat în tură, nu că ar trebui să plece acasă”, spune Valentina Seiluc, pacientă .
„Preferă să rămâni aici la gărzi, la contravizite, deci să asigure aproape non-stop urgențele și tot ce e necesar, îi mai sunăm de multe ori și când sunt liberi”, spune Valerica Eftimie, asistent medical.
Împreună cu subsecțiile de prematuri și terapie intensivă, aici, în SJ Slobozia pot fi tratați simultan până la 40 de copii
Gabriela Dumitru spune că ar fi renunțat de multă vreme, dacă de ea nu ar fi depins sănătatea atâtor nou-născuți. Însă a ajuns în punctul în care simte că trebuie să predea ștafeta.
„De câteva luni cerem ajutor peste tot, din păcate, nu a venit, nu pentru că cineva nu ar fi vrut, ci pentru că am înțeles că nu se poate, pentru că nu sunt medici, sau nu sunt medici care să vrea să vină. Poate cineva care vede.. un medic tânăr... nu știu cum aș putea eu să-l motivez să vină aici, dar cred că ar găsi totuși un motiv pentru care ar putea să continue activitatea noastră, i-am oferi tot sprijinul necesar, abia aștept să vină un tânăr să fie medic șef de secție”, spune Gabriela Dumitru, medic neonatolog.
Gabriela Dumitru continuă să meargă zi de zi la spital şi să aştepte un medic tânăr. Unul care să vrea să îngrijească vieţile fragile ale bebeluşilor fără să întrebe ce salariu primeşte sau dacă în Slobozia există mall.