E criză profundă în spitalele din România. Nu mai sunt bani, iar medicii au ajuns să le dea bolnavilor medicamente mai ieftine și mai puțin eficiente, deși știu clar că așa le prelungesc spitalizarea. Medicii lansează un apel disperat - spitalele sunt sortite pieirii, iar dacă nu se va găsi rapid o soluție, se va ajunge la blocaj. Sunt cazuri în care doctorii cumpără tratamentele cu banii lor sau le cer familiilor să facă rost de medicamente, cu promisiunea că le vor deconta când vor fi bani. De la Guvern, situația descrisă de medici și managerii de spitale nu se vede. Azi, la „Pacient în România”, avem mărturii ale unor doctori din spitale mari din țară, care descriu situația critică din sistem.
Pacient: Este revoltător. Dacă ei ar fi bolnavi, să folosească și ei la rândul lor medicamentele de slabă calitate pe ei, sau pe aparținătorii lor. Eu vorbesc în cunoștință de cauză. Sunt un supraviețuitor al cancerului.
Cele mai multe spitale din România își tratează bolnavii după rețeta pe care niciun pacient nu vrea să o primească - medicamente proaste, sau deloc. La Institutul „Marius Nasta”, cel mai mare spital de boli pulmonare din România, nu sunt bani pentru tratamente nici măcar la terapie intensivă. Este secția în care sunt internați pacienţii în starea cea mai gravă, iar medicii se luptă să-i smulgă din ghearele morţii.
Genoveva Cadar, şef sectie ATI: Pentru pacient înseamnă riscul ca tratamentul să nu fie la fel de eficient. De exemplu - lipsește un antiaditiv. Un pacient intră în fibrilație atrială. Daca aș avea Amiodarol, poate că ar ieși într-o oră, două și... nu am. Tratamentul de înlocuire s-ar putea să dureze una, două zile. Este o prelungire a perioadei de spitalizare, a perioadei de internare la ATI, care și ea este costisitoare.
De multe ori, familiile bolnavilor sunt cele care cumpără tratamentul, iar apoi spitalul decontează.
Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta”: Trebuie să vă gândiți că avem rețete care ajung, sau sume de bani pe care le decontăm familiei, până la 8.000 de lei, sume extrem de mari, pentru că vorbim de medicamente scumpe.
„Deja suntem condamnați la moarte”
Mergem într-un alt spital mare din țară unde situația este la fel de gravă. Conducerea spitalului Judeţean Timișoara spune că a făcut și un memoriu către autorităţile de la Bucureşti, în care a scris negru pe alb că banii dați de stat nu mai pot asigura nici măcar o îngrijire decentă a pacienților.
Dorel Săndesc, manager la Spitalul Judeţean Timişoara: Spitalele sunt condamnate la o criză financiară serioasă. Ce este cel mai grav, CNAS plătește serviciile pe care le face spitalul fără să țină cont de realitatea economică. Prețul a crescut cu doar 15%, deși noi am zis că prețurile pentru materialele sanitare au crescut și cu 500%, mult mai mult decât creșterea de tarif de către CNAS.
Mai grav este că și banii pentru bolnavii de cancer s-au terminat. Reprezentanții asociațiilor de pacienți spun că, în acest moment, pacienții oncologici sunt la mila celor care produc medicamente, dar în orice moment aceștia pot întrerupe furnizarea tratamentelor oncologice către spitale.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociaților de Pacienți: În momentul în care producătorul nu o să mai dorească să ne dea aceste medicamente în speranța că și va primi banii, deja suntem condamnați la moarte, dar situații la fel de critice nu am mai întâlnit.
De altfel, până la finalul lunii, nu vor mai fi bani pentru niciunul din cele 16 programe de sănătate gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. CNAS cunoaște situația din spitale, la fel și premierul. Întrebat de situaţia de la oncologie, reprezentantul guvernului dă un răspuns care şochează.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Sunt informații neverificate, există fonduri
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României: E păcat să colportăm în spațiul public informații neverificate, care pot crea reacții sociale absolut nedorite. Există fonduri.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociaților de Pacienți: Purtătorul de cuvânt al Guvernului cred că este departe de a ști adevărul despre programul național de oncologie, și nu numai. Toate programele naționale suferă de subfinanțare.
România este ţara din Europa care alocă pentru Sănătate cei mai puţini bani din PIB, numai 6%, faţă de media UE de 10%.
Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii ATI: Dacă asta nu se va întâmpla, spitalele sunt sortite pieirii. Ne întoarcem unde nu vrem. Nu există șervețele pe secții, așa o să se întâmple, n-o să mai fie bonete, măști, halate, după n-o să mai fie antibiotice. Noi cumpărăm în fiecare săptămână medicamente pentru pacienți, din banii doctorilor, de la poarta spitalului, medicamente foarte ieftine, trebuie să le avem.
În timp ce medicii şi managerii de spitale vorbesc despre o comă a sistemului de sănătate, premierul anunţă reforme radicale la instituția care gestioneaza banii din sistem. Reforme despre care nimeni nu știe cum arată, ce vor schimba și când. Ce știe toată lumea, inclusiv, Marcel Ciolacu, este situația gravă din spitale, pentru că manageri și reprezentanți ai pacienților au reclamat constant lipsa banilor.