Medicii din spitalele COVID spun că acum au alți pacienți față de în urmă cu un an. Locul pensionarilor a fost luat de oameni de vârstă medie. Mai mult de jumătate dintre pacienții COVID care ajung în spitale sunt nevaccinați și fac forme grave ale bolii, spun medicii. Ei trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să meargă să facă vaccinul. Spun că efectele imunizării încep să se vadă. Puținii pacienți care au făcut totuși boala, deși erau vaccinați, au forme ușoare și medii.
În spitalele din România sunt aproape 13 mii de pacienți cu COVID-19, cei mai mulți nevaccinați.
Suntem la Institutul Matei Balș, spitalul care a tratat bolnavi infectați cu noul coronavirus încă de la începutul pandemiei. Cei mai mulți pacienți care ajung la spital, în acest val trei al pandemiei, sunt neimunizați. În medie, la „Balș” vin 200 de pacienți pe zi și mai mult de jumătate dintre ei sunt neimunizați.
„Sunt 172 de prezentări astăzi, de la ora 0:00, azi-noapte. Parcă sunt tot în creștere. Părerea mea e că dacă s-ar vaccina cât mai mulți, ar fi mult mai OK”, spune Mariana Stanciu, asistent medical.
Nevaccinații au saturația de oxigen mai mică
Printre persoanele care ajung la „Balș” sunt și vaccinați, în general doar cu prima doză, și nevaccinați. Însă „se vede o diferență”, spune asistenta. Cei care sunt nevaccinați, mai ales vârstnicii, sunt ceva mai grav, au, în special, saturația de oxigen mai mică, sub 90. Cei vaccinați sunt cu febră, frison, tuse.
Valul trei a adus mai mulți pacienți cu forme grave ale bolii, care au nevoie de oxigen. Camerele de gardă sunt pline la orice oră, iar medicii dau telefoane disperați la alte spitale să le găsească un loc liber. Nici măcar Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, nu mai are unde să interneze atât de mulți bolnavi.
„Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”, spune medicul Andra Maxim.
„Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special”, mărturisește medicul.
Persoanele vaccinate cu două doze fac în general forme ușoare
Însă în România încă există o mare reticență în privința vaccinului anti-Covid. După interesul masiv din prima etapă a vaccinării, campania a început să bată pasul pe loc. Iar asta nu face decât să amâne momentul în care viața noastră va putea să se întoarcă la normal. Mai grav, refuzul imunizării pune o presiune uriașă pe spitale, unde situația este mereu la limită. Cei care s-au infectat și au ajuns pe un pat de spital și-au dat seama cât de important e vaccinul în lupta cu acest virus.
„Dacă făceam vaccinul, probabil că scăpam de nenorocitul ăsta de virus, că tare rău este”, spune o pacientă cu o mască de oxigen pe față.
„Este clar că am văzut un beneficiu în urma vaccinării, în special după cele două doze. Pacienții nevaccinați este clar că sunt mult mai mulți la camera de gardă. Cei vaccinați de obicei vin după prima doză, foarte rar am văzut după două doze și aceștia fac în general forme ușoare”, explică medicul Andra Maxim.
Dr. Adrian Marinescu: Este clar că vaccinul ne protejează
„Am început să urmărim cu atenție dacă pacientul cu formă severă sau pacientul critic are un status de persoană vaccinată sau nu și am constatat că în cele mai multe dintre cazuri sunt persoane nevaccinate, deci este destul de clar că vaccinul, în momentul în care vorbim de o schemă completă de vaccinare ne protejează și face diferența dintre infecție și respectiv, o formă ușoară de boală și formele severe și critice”, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.
Medicii explică de ce este important ca oamenii să se vaccineze cât mai repede posibil: „Dacă un număr mai mare din populație s-ar vaccina, ar face anticorpi și ar rezista cumva la acest COVID. Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră. Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, spune o tânără doctoriță.
Ce înseamnă o vaccinare accelerată în rândul populației
Beneficiile vaccinării se văd cel mai bine în rândul personalului medical, primul imunizat în România. Numărul infectărilor a scăzut de la 70 de cazuri pe zi, la sub 20, în condițiile în care aproape 90% dintre ei sunt imunizați cu ambele doze.
Ce înseamnă vaccinarea accelerată în rândul populației generale vedem cel mai bine în state precum Israel și Marea Britanie. Acolo, numărul infectărilor a scăzut extrem de mult, iar viața începe să semene cu cea de dinainte de pandemie. În Israel, de exemplu, țara campioană la vaccinare, numărul îmbolnăvirilor a scăzut cu 98%.
În România, au fost vaccinate până acum aproximativ 2,5 milioane de persoane, dintr-o populație de 19 milioane de locuitori. 1,5 milioane de români sunt deja vaccinați cu ambele doze. Autoritățile ne spun însă că vom scăpa de restricții și în special de mască în momentul în care vor fi imunizați peste 10 milioane de români. Până atunci trebuie să păstrăm în continuare măsurile de protecție.