Organizația Mondială a Sănătății propune un set de reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus
"Acest nou ghid va ajuta ţările să reglementeze într-o manieră eficientă AI”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto). Sursa foto: Profimedia Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că inteligenţa artificială (AI) poate transforma tratamentele medicale, dar implementarea rapidă a acesteia în programele de sănătate ar putea fi în detrimentul pacienţilor și propune un set de regului de utilizare AI în domeniul sănătății transmite AFP, preluată de Agerpres.

"Având în vedere o disponibilitate crescută a datelor din domeniul sanitar şi progresele rapide în tehnicile analitice - capacităţile de învăţare automată ale computerelor, bazate pe logică sau statistici - AI poate transforma sectorul sănătăţii", a indicat OMS într-un document dedicat utilizării AI, menit să ofere îndrumări autorităţilor publice.

Potrivit OMS, inteligența artificială poate îmbunătăţi performanţele în ceea ce priveşte studiile clinice, diagnosticarea, stabilirea unui protocol de tratament, şi poate interveni prin a completa cunoştinţele şi competenţele medicale.

Spre exemplu, AI se dovedeşte utilă în absenţa specialiştilor în domeniul radiologiei, pentru interpretarea rezultatelor imagistice şi a imaginilor retiniene.

Cu toate acestea, a avertizat OMS, AI este implementată rapid, uneori fără o înţelegere adecvată a modului în care funcţionează aceste tehnologii, "care pot aduce beneficii sau pot dăuna utilizatorilor", fie că sunt pacienţi sau profesionişti.

Sistemele de AI aplicate în domeniul sanitar permit accesul la date personale, motiv pentru care este necesar un cadru legal solid pentru protejarea confidenţialităţii, a subliniat OMS.

"Inteligenţa artificială este foarte promiţătoare pentru sănătate, dar prezintă şi provocări serioase, inclusiv colectarea neetică a datelor, ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi amplificarea părtinirii şi a dezinformării", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Acest nou ghid va ajuta ţările să reglementeze într-o manieră eficientă AI, să îi exploateze potenţialul, fie că e vorba de tratamentul cancerelor, fie pentru depistarea tuberculozei, minimizând în acelaşi timp riscurile", a adăugat el.

Potrivit OMS, sistemele de AI depind de datele de "antrenament", pe care le folosesc pentru a învăţa, motiv pentru care o mai bună reglementare poate contribui la gestionarea riscurilor şi a pericolului de apariţie a unor părtiniri prezente în datele existente amplificate de AI.

"Spre exemplu, poate fi dificil pentru modelele AI să reprezinte corect diversitatea populaţiilor, ceea ce duce la părtinire, inexactităţi şi chiar la eşecuri", conform OMS.

"Pentru a contribui la reducerea acestor riscuri, reglementările pot fi utilizate pentru a asigura faptul că însuşiri, cum ar fi sexul, rasa şi etnia persoanelor aflate care figurează în datele de antrenament sunt semnalate şi că tot ansamblul de date este conceput în mod intenţionat pentru a fi reprezentativ", a adăugat agenţia ONU.

OMS recomandă în ghidul său o validare externă a datelor, evaluarea sistemelor pentru a evita erorile şi părtinirile, consimţământul pentru colectarea datelor personale şi colaborarea între autorităţile de reglementare, pacienţi, guverne şi profesionişti din domeniul sanitar.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...