Românii petrec tot mai mult timp la muncă şi tot mai puţin în bucătărie. Masa de prânz aleasă doar cu un click a devenit o obişnuinţă pentru majoritatea angajaţilor. Nu vor să cheltuiască mai mult de 20 de lei şi în topul preferinţelor lor culinare sunt pulpele de pui servite alături de cartofi prăjiţi, şniţelul cu piure, mâncarea chinezească sau pizza.
Dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Uneori, porţiile sunt făcute în defavoarea calităţii. Aceeaşi porţie de paste, aceeaşi friptură, aceleaşi trei legume şi multă pâine albă sunt unele companii care doar asta oferă. Acelaşi şniţel prăjit, peşte pane.
Asta înseamnă alimente prăjite la nesfârşit, poate în acelaşi ulei de cele mai multe ori. În plus, nu există niciun control asupra cantităţii folosite de sare sau zahăr, care se pune în aproape orice. Din păcate, prea puţini se gândesc la acest aspect. Pentru majoritatea angajaţilor, criteriul principal de selecţie rămâne preţul.
Chef Radu Dumitrescu: La cum sunt preţurile la materia primă, nu ştiu cum e 20 de lei un meniu decent. Vrem şi mult, vrem şi ieftin. Nu prea merge. Tu nu ştii ce mănânci decât peste 30 de ani când îţi fuge un genunchi, de la pulpele alea de pui 700 de grame una.
Românii stau prea puţin la masă
În plus, un alt obicei nesănătos este faptul că angajaţii din România petrec prea puţin timp la masă. Potrivit unui studiu realizat de o firmă care produce tichete de masă, peste 50% dintre ei acordă mai puţin de 30 de minute mesei de prânz comparativ cu alte ţări europene.
Dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Unii preferă să nu mai mănânce deloc. Sunt angajaţii care continuă să lucreze şi să mănânce în acelaşi timp, ori acest lucru duce la un abuz alimentar pentru că nu te poţi concentra şi pe mâncat şi pe o activitate. Sunt acei pacienţi ai noştri care mănâncă doar seara şi mănâncă enorm. Cumva să ia şi cu dobândă masa pentru că a lipsit mult peste zi.
Obiceiurile alimentare ale angajaţilor români
Obiceiurile alimentare nesănătoase scad şi productivitatea la muncă, arată tot mai multe studii.
Chef Radu Dumitrescu: Ar fi păcat să nu acorzi mai mult timp mesei de prânz care este foarte importantă. Afară îi vezi cum ies din birou aşa ca roboţeii. Merg în pieţele de food şi mănâncă. Stau liniştiţi, îşi fac siesta. Altă cultură.
Dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Cu cât angajatul este mai informat din punct de vedere nutriţional, să spunem al acestei ştiinţe, cu atât performanţele sunt mai bune. Mănânci bine, eşti mai creativ, mai odihnit, te poţi concentra mai bine pe rezultatele care sunt necesare acolo, dar dacă eşti nemâncat şi obosit şi tot timpul cu o foame dureroasă pentru că ai făcut gastrită, că ai o hipoglicemie, rezultatele bune se lasă aşteptate.
În plus, în timp, obiceiurile nocive se vor reflecta în starea de sănătate, avertizează medicii. Kilogramele în plus sunt doar una dintre problemele care pot să apară.
Dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Putem să suferim tulburări din ce în ce mai diverse, monosodiul glutamat dă şi dependenţă. Sunt diverse tulburări din sfera gastrointestinală în primul rând. Primele pe care le observăm ne confruntăm cu balonarea, cu constipaţia, reflux gastroesofagian pentru că mestecatul defectuos al alimentelor conduce la procese de digestie îngreunate. Angajaţii din companii comandă foarte multă mâncare cu carne de porc zilnic. Acest lucru înseamnă un exces de proteină animală de carne roşie pusă în relaţie cu dezvoltarea a cancerului colorectal cea mai gravă patologie cu care ne confruntăm.
În ultimul timp, au început să apară şi firme care se adresează celor care ţin mai mult la sănătatea lor. Dragoş Dumitru a dezvoltat o afacere de tip catering în care foloseşte ingrediente cât mai sănătoase. El susține că legumele sunt cumpărate de la piaţă şi că evită produsele congelate.
Dragoş Dumitru, antreprenor: Oferim meniuri pentru toate gusturile, dar punem accent pe lucrurile sănătoase şi fără carne. Lucrurile sănătoase şi fără carne au ajuns cam 2 treimi din meniul nostru. Oferim multe opţiuni, mai multe tipuri de carne, peşte, fără carne, complet vegane, câteodată facem şi raw vegane, supă, folosim foarte multe legume.
Cum putem mânca sănătos când alegem să comandăm mâncare
Medicii recomandă să nu faceţi rabat de la calitate şi să alegeţi alimente care nu doar ţin de foame, ci si hrănesc sanatos. Un prim pas ar fi să acordaţi mai multă atenţie ingredientelor care sunt folosite.
Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: Farfuria de prânz corectă ar trebui să fie compusă dintr-o bucată de carne şi, atenţie, nu prăjită, nu şniţel, de preferat la abur, sau la grătar, sau la cuptor. O porţie de garnitură de cartofi de paste, dacă găsim un furnizor care să aibă acest amidon integral ar fi minunat.
Dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: În loc de orezul alb mai poate fi oferit şi orezul integral sau alte cerereale gătite. În loc de pâine albă poate exista şi varianta de pâine graham, pâine integrală. Salatele e bine să fie din ce în ce mai diverse şi, nu în ultimul rând, grăsimi de calitate. Nu ne dorim margarină în produsele noastre care este nesigură pentru consumul uman, ci ne dorim uleiuri de calitate, însă toate acestea se vor reflecta în preţ. Însă trebuie să fim conştienţi de asta. Dacă ne dorim sănătate, nutriţie de calitate, trebuie să fim dispuşi şi să plătim.
În plus, alegeţi meniuri cât mai simple dacă vreţi să vă păstraţi sănătatea şi să staţi departe de cabinetele medicilor.
Urmăriți emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” în fiecare duminică, de la 10:30, la Digi24.