Acuzaţii grave la Spitalul Judeţean din Suceava, unde o familie susţine că şi-a pierdut copilul din cauza unei infecţii luate în spital. Conducerea unităţii medicale spune însă că rezultatele de laborator nu confirmă existența unei bacterii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai DSP nu exclud însă această variantă.
Copilul familiei Paparuș s-a născut la începutul lunii august, la maternitatea Spitalului Județean Suceava. Mama a născut pe cale naturală, iar la trei zile a fost externată, împreună cu bebelușul. Şase zile mai târziu, copilul a început să se simtă rău.
Paparuș Alexandru, tatăl copilului: „La spital ne-au spus că nu e nimic grav, copilul o să-și revină repede, la ora 6 m-a sunat soția și mi-a zis că e bine, după 6 ore m-a sunat și mi-a zis că copilul a decedat. Cred că a luat un virus ceva din spital, altceva nu pot să cred”.
Părinții sunt însă contraziși de conducerea spitalului, care spune că rezultatele preliminare ale analizelor nu indică o infecție cu un microb de spital, ci cu unul care ar fi putut fi luat de la mamă. Mai mult, medicii spun că bebelușul a venit în stare gravă la spital cu semne ale unei alte boli care ar fi apărut cu trei zile în urmă.
Doina Motan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava: „Din produsele bilologice recoltate, pe mediile de cultură, la examenul bacteriologic s-au izolat colonii de e-coli, tulpină comunitară pentru că din cele 12 antibiotice testate tulpina respectivă era sensibilă la 11, din acest motiv nu a putut fi declarată o infecție intraspitalicească”.
Specialiştii nu exclud varianta unei infecţii luate în spital.
Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava: „Este vorba de un alt microb despre a cărui prezență în urma necropsiei nu putem încă să ne pronunțăm dacă este un germene de spital sau dacă este un microb pe care copilul l-a luat de acasă, așteptăm rezultatele finale”.
„Urmează să ajungă rezultatele histopatologice, care vor arăta dacă a fost vorba despre o infecţie nosocomială”, spun reprezentanţii ministerului sănătăţii.
Alte două familii au acuzat conducerea spitalului în primăvara acestui an că bebeluşii lor au murit în urma unor infecţii intraspitaliceşti. La controlul cerut de Ministerul Sănătăţii s-au descoperit însă alte bacterii decât cele care au fost găsite la cei doi copi.
„În urma controlului s-a găsit stafilococ patogen pe masa de înfăşare din secţia de Neonatologie şi o altă bacterie pe tegumentele unui pacient internat, de trei săptămâni, în ATI. (...) DSP a solicitat retrimiterea personalului la cursuri de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale”, a comunicat Ministerul Sănătăţii.
Părinţii au mers însă mai departe şi au făcut plângere şi la Colegiul Medicilor. Nici aici nu li s-a dat dreptate.
În cazul celui de-al treilea bebeluş mort, familia aşteaptă rezultatele finale a necropsiei pentru a decide dacă va acţiona spitalul în instanţă.