Navigatorul medical, o meserie nouă în România
Victoria Asanache este prima persoană din ţara noastră care are meseria de "navigator medical ". Nu este medic, ci un sprijin pentru pacienţii cu boli grave, care atunci când primesc diagnosticul nu ştiu încotro s-o apuce. Femeia îi ajută pe oameni să înţeleagă boala pe care o au şi le explica pas cu pas ce au de făcut.
Victoria Asanache este o speranţă pentru bolnavii de cancer. De aproximativ 14 ani, femeia îi ajută pe pacienţi să înţeleagă boala, merge cu ei la specialişti şi luptă cu birocraţia care consumă timpul şi nervii unui om bolnav. În plus, îi încurajează să fie optimişti în lupta cu maladiile. Pentru ea, Institutul Oncologic Bucureşti este mai mult decât un muncă.
Victoria Asanache, navigator medical: „Eu am terminat în 2008 institutul de navigaţie din Statele Unite, la New York. A fost o recunoaştere a ceea ce făceam în România. Eu făceam de mulţi ani, dar nu ştiam că mă cheamă navigator.”
În România, această profesie nu era recunoscută, aşa cum se întâmplă în alte ţări, unde există la aproape fiecare spital chiar mai mulţi navigatori medicali. Abia în anul 2016, în luna decembrie, "navigatorul medical" a apărut în nomenclatorul de meserii.
Victoria Asanache: „Un navigator medical reuşeşte să-i explice pacientului, pe înţelesul lui, ce urmează să facă, ce se va întâmpla cu viaţa lui în perioada asta de 9 luni, un an sau uneori mai mult, ca el să fie corect informat, să poată lua diverse hotărâri, să nu i se pară că e singur pe acest drum.”
Prin intermediul asociaţiei ei, Victoria Asanache a reuşit să obţină, gratuit, proteze pentru pacientele care au suferit mastectomie. În plus, ajută şi femeile care îşi doresc o reconstrucţie mamară.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Şi asta pentru că de prea puţine ori medicii au într-adevăr timp să stea cu pacienţii sau cu familia şi să le explice pas cu pas ce au de făcut.
Dr. Laurenţiu Simion, medic primar chirurg Instititul Oncologic Bucureşti: „Dacă un medic oncolog are 40 de pacienţi la uşă, doar un exemplu, care aşteaptă reţetă, recomandări, scrisori medicale, trimiteri, nu ştiu când ar putea să acorde pacientului jumătate de oră, o oră ca să vă explice ce e de făcut. Un navigator are un rol foarte important pentru că, din păcate, la sistemul medical din România se pierde foarte mult la comunicarea cu pacientul.”
Victoria Asanache: „Medicii cu care lucrez au înţeles că un navigator este exact ce lipseşte. Faptul că pacientul primeşte în plus informații, este un pacient mult mai liniştit, nu este stresat atât de tare, nu are liste cu 7.000 de întrebări şi se duce acasă fără răspuns.”
Cristiana Lebedencu, pacientă: „Dacă nu cunoşti nici medicul, nici spitalul, foarte greu. Eu nu ştiu ce m-aş fi făcut fără doamna.”
Leontina Lebedencu, pacientă: „Este răbdătoare, plăcută. Deşi de multe ori obosită peste măsură de numărul mare de pacienţi, este extraordinară că face faţă cu brio şi linişteşte pe fiecare în parte şi îi creează puţină speranţă.”
În urmă cu trei ani, Leontina Lebedencu a primit diagnosticul de cancer ovarian. Boala ajunsese să i se extindă şi la alte organe. Femeia a ajuns cu moralul la pământ la Victoria Asanache, care a îndrumat-o către cei mai buni specialişti.
Leontina Lebedencu, pacientă: „Cuvintele sunt cam sărace ca să poţi să mulţumeşti oamenilor care îţi prelungesc viaţa când tu ai renunţat. E puţin să spun mulţumesc, dar la câte gânduri bune, câţi oameni au fost ajutaţi de oameni minune cred că ar fi bine să avem mai multă grijă de oamenii aceştia.”
Victoria Asanache: „Sunt situaţii în care psihicul face diferenţa. Primul lucru în această boală este acceptarea. Dacă pacientul acceptă diagnostciul, lucrezi mult mai bine cu el. Pacientul este liniştit. speră, doreşte să trăiască. Până la urmă este o luptă. Aşa cum medicul încearcă să facă tot ce se poate pentru pacient ca să iasă învingător, pacientul trebuie şi el să participe la această luptă şi să lupte pentru viaţa lui.”
Persoanele interesate să devină navigatori medicali pot obţine mai multe informaţii daca accesează site-ul www.prevenirecancer.ro sau pe pagina de facebook a Asociaţiei Amazonia.
În toţi aceşti ani, Victoria Asanache a ajutat peste 3.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boli grave. Pentru toţi, femeia este un adevărat înger păzitor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News